Η δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο των συμβάσεων υπεκμίσθωσης μεταξύ ΟΑΣΑ/ ΟΣΕΘ και των ΚΤΕΛ, προβλέπεται σε τροπολογία τoυ υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία και συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για αντιμετώπιση διάδοσης και διασποράς νόσου του COVID-19 από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέσω της παράτασης της δυνατότητας ανάθεσης του συγκοινωνιακού έργου.
Ειδικότερα, καθώς δεν εξαλείφθηκε η πανδημία και εκτιμάται από τους ειδικούς επιστήμονες ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, υπάρχει ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και αποφυγής του συνωστισμού». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «με την ισχύουσα ρύθμιση περί ανάθεσης του συγκοινωνιακού έργου, δεν προβλέπεται δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων ανάθεσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να διακοπεί το έργο. Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δημόσιοι συγκοινωνιακοί φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποκτήσουν τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων λεωφορείων και το απαραίτητο προσωπικό για την εκτέλεση του συνόλου του έργου που τους έχει ανατεθεί στην περιοχή ευθύνης τους».
Αναλυτικότερα, το άρθρο 1 του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρει τα εξής:
«Συμβάσεις ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου, καθώς και συμβάσεις υπεκμίσθωσης, που έχουν υπογραφεί έως έναρξη ισχύος του παρόντος μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) του Οργανισμού Συγκοινωνιακού 'Εργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.) και των οικείων Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε., κατ' εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 54 του ν. 4568/2018 (Α' 178), δύνανται να παραταθούν έως και ένα (1) από λήξη τους.
Η παράταση των συμβάσεων ανάθεσης και των συμβάσεων υπεκμίσθωσης, κατ' εφαρμογή του παρόντος, συνιστά τροποποίηση των υφισταμένων συμβάσεων ως προς αυτούς τους όρους και υπόκειται έγκριση του αρμοδίου οργάνου».