Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν δύσκολο έργο τώρα που τα νερά φεύγουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.
Διότι μετά τις πλημμύρες έρχονται οι μολύνσεις: νούμερο ένα προτεραιότητα είναι τώρα η καταγραφή και περισυλλογή νεκρών ζώων, καθώς και ο έλεγχος των επιδημιολογικών συνεπειών για κατοίκους και σωστικά συνεργεία.
Η εξουδετέρωση της υγειονομικής βόμβας, που έχει διαμορφωθεί από τα νεκρά ζώα και τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από το πετρέλαιο, θα είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ενώ η επανεκκίνηση της αγροτικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατόν και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, από τον Λευτέρη Αυγενάκη, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κανονικότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Νεκρά ζώα, σκουπίδια, καύσιμα και φυτοφάρμακα μέσα στα λιμνάζοντα νερά τα καθιστούν τοξικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, λεπτοσπείρωση και ιός του Δυτικού Νείλου, μεταξύ άλλων, απειλούν τους πλημμυροπαθείς.
«Είναι επικίνδυνο το νερό γιατί έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα, υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, υπάρχουν λιπάσματα, υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τα νεκρά ζώα» δήλωσε χθες ο Άκης Τσίντζας, αντιδήμαρχος Παλαμά.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βενέτης, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε: «Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνατόν να έχουν περιττώματα ζώων, είναι δυνατόν να έχουν πτώματα ζώων, είναι δυνατόν να περιέχουν χημικές ουσίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή εάν έρθουμε σε επαφή με αυτά».
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι αναφορές για πολίτες που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ενώ από τους ιατρούς εξετάζεται εάν σχετίζονται με μολύνσεις από τις πλημμύρες. Έως χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Για έναν 82χρονο άνδρα από χωριό κοντά στα Τρίκαλα απαιτήθηκε περαιτέρω φροντίδα, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Παράλληλα, τρεις κάτοικοι χωριού που επλήγη από τις πλημμύρες εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα καθώς ήρθαν σε επαφή με το νερό στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν συντοπίτες τους.
Αγώνας δρόμου να μαζευτούν τα νεκρά ζώα
Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και περισυλλογή των νεκρών ζώων από τις πλημμυρισμένες περιοχές.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η ταφή. Η συλλογή, η μεταφορά, η ταφή και η καύση ζώων», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία επιδημιολογικής επιτήρησης, ενώ προγραμματίζονται και αεροψεκασμοί για τα κουνούπια, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις που μπορεί να μεταφέρουν από τα νεκρά ζώα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ
Γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση σε όλες τις πληγείσες περιοχές, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Η ίδια ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί «36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δύο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία. Τρία άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα».
Ακόμα, τόνισε ότι όποιος επιχειρεί στις πληγείσες πρέπει να φοράει εξοπλισμό, ενώ υπογράμμισε: «Το νερό στον Βόλο δεν είναι πόσιμο, ούτε για προσωπική υγιεινή». Κάνουμε ελέγχους για την ποιότητα νερού στον Βόλο, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.