Ερωτηθείς εάν υπάρχει «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα-«σούπα».
Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5)», ο υπουργός επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο- κόκκινο- πράσινο» (αριστερά- σοσιαλδημοκρατία- οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».
Ας σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήκει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την διεύρυνση του κόμματος σε πρόσωπα που έρχονται από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και δεν συμβολίζουν αξίες της αριστεράς.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν δριμεία κριτική στην ηγεσία, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι η προσπάθεια διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής έγινε όχι μόνο με άκομψο τρόπο αλλά και «χωρίς αρχές», δείχνοντας εικόνα «τυχοδιωκτισμού». Η κριτική δεν αφορούσε μόνο την «ηθικολογική προσέγγιση» του θέματος, αλλά και τις πρακτικές επιπτώσεις του, καθώς, όπως εκτιμήθηκε, «με τέτοιες ασύντακτες προσπάθειες όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, αλλά συσπειρώνουμε κιόλας τον χώρο του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού».
Ειδικότερα, μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου που συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου, έδειξαν ανοικτά την αντίθεσή τους στον τρόπο που οργανώθηκε και εκτελέστηκε σε πρώτη φάση η απόπειρα διεύρυνσης προς τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Η κριτική – που ακούμπησε και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – συμπυκνώνεται στην διαπίστωση ότι η όλη προσπάθεια έγινε άκομψα και με επιθετικό τρόπο, αντί να ακολουθηθεί η λογική του προσκλητηρίου και της πρότασης συνεργασίας επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων με όμορους χώρους.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά – και δυσφορία – είχε εκφραστεί για τις «μετεγγραφές» των Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα. Αρκετοί υπενθύμισαν πως τα δύο αυτά στελέχη είχαν εκφραστεί αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών – κομβικό στοιχείο της προγραμματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα, παρόλα αυτά πήραν υπουργικές καρέκλες, εν είδη επιβράβευσης. «Αυτό δείχνει τυχοδιωκτισμό και διεύρυνση χωρίς αρχές» ήταν η επωδός της κριτικής.
Από τα πυρά της κριτικής δεν ξέφυγαν ούτε τα στελέχη της κυβέρνησης που διαχειρίστηκαν παρασκηνιακά το θέμα του διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ.
Στην ίδια ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δική του άποψη «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά». Καθώς, όπως είπε, «για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».