Με τις ακροάσεις των συνολικά 9 προσώπων που ζήτησαν πλειοψηφία και αντιπολίτευση, και μέσα σε κλίμα πολιτικής όξυνσης, ξεκινούν οι εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.
Έχοντας ζητούμενο τη διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της διαδικασίας, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, και με δεδομένες τις αντιδράσεις και τους διαξιφισμούς μεταξύ των κομμάτων, η Επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει σε μια συνεδρίαση τη διαδικασία, που ήδη από τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς.
Έναρξη με ενστάσεις από την αντιπολίτευση
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει με ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τον τρόπο ακρόασης των προσώπων, αλλά για το αν τα πρακτικά της θα δοθούν στη δημοσιότητα. Κι αυτό παρά την απόφαση της Διάσκεψης, η οποία ξεκαθάρισε πως λόγω του χαρακτήρα της Επιτροπής η εξέταση θα πρέπει να γίνει με την ταυτόχρονη παρουσία όλων, καθώς και ότι πρακτικά δεν μπορούν να δοθούν επειδή η συνεδρίαση παραμένει απόρρητη και οι συμμετέχοντες δεσμεύονται και μάλιστα εφ’ όρου ζωής. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η χθεσινή επιστολή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με την οποία καλούν τον πρόεδρο της Θεσμών, Θανάση Μπούρα, να ζητήσει τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Χωρίς κινητά τηλέφωνα οι βουλευτές
Παράλληλα, έχει ήδη γίνει σύσταση στους βουλευτές να μην προσέλθουν στη συνεδρίαση με τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα γίνει σωματικός έλεγχος ή ότι θα υπάρξει επιμονή από την πλευρά της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε απόπειρα ηχογράφησης της μυστικής διαδικασίας, κάτι πάντως στο οποίο τα κόμματα φαίνεται να συναινούν.
Εφόσον όλα τα ζητήματα επί της διαδικασίας ξεπεραστούν, θα προχωρήσουν οι ακροάσεις των διοικητών της ΕΥΠ από το 2012 μέχρι και σήμερα (Δραβίλλας, Ρουμπάτης, Κοντολέων, Δεμίρης), της εισαγγελέως Εφετών εποπτεύουσας στην ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου, του εισαγγελέα Εφετών Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, αλλά και του τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Στη συνεδρίαση θα παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε ό,τι αφορά το απόρρητο, πάντως, κοινοβουλευτικές πήγες σημείωναν πως τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να καταθέσουν κα ειδικά όσα σχετίζονται με την ΕΥΠ, αλλά και οι εισαγγελείς, δεσμεύονται από αυτό. Μπορούν δηλαδή να περιγράψουν τις θεσμικές δυσλειτουργίες που υπάρχουν, να επισημάνουν ή ακόμα και να προτείνουν τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο, δεν μπορούν όμως να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες και να αναφερθούν αναλυτικά συγκεκριμένες περιπτώσεις.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν τους βουλευτές
Από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας έγιναν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Εξεταστικής.
Από τη Νέα Δημοκρατία θα συμμετάσχουν οι:
- Γιάννης Κεφαλογιάννης (αναμένεται να προταθεί για το προεδρείο)
- Δημήτρης Μαρκόπουλος
- Λάζαρος Τσαβδαρίδης
- Άννα Μάνη Παπαδημητρίου
- Σταύρος Κελέτσης
- Ιάσων Φωτήλας
- Χάρης Θεοχάρης
- Έλενα Ράπτη
- Μαρία Κεφάλα
- Χριστόφορος Μπουτσικάκης
- Κώστας Καραγκούνης
- Κώστας Κυρανάκης
- Βασίλης Σπανάκης
- Στάθης Κωνσταντινίδης
- Τάσος Χατζηβασιλείου
Γνωστοί έχουν γίνει και οι οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής.
Οι 8 βουλευτές είναι οι:
- Νίκος Βούτσης
- Σουλτάνα Ελευθεριάδου
- Γιώργος Κατρούγκαλος
- Γιάννης Ραγκούσης
- Θεοδώρα Τζάκρη
- Δημήτρης Τζανακόπουλος
- Άγγελος Τόλκας
- Νίκος Φίλης
Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Βουλής για τα στελέχη που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, για να ξεκινήσουν οι εργασίες της. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, υπάρχει προθεσμία ενός μήνα για την κατάθεση πορίσματος, και αναμένεται να πάρει παράταση.