Μέσα στο βαρύ κλίμα που προκαλεί η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα εξαιτίας της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, προειδοποίησε πως η χώρα δεν είναι σε θέση να ξοδεύει ανεξέλεγκτα, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αναπληρωθούν από μελλοντικούς φόρους. «Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι! Δεν υπάρχει ένας καλός πατερούλης που ανακάλυψε δισεκατομμύρια και δίνει ευρώ. Υπάρχουν μελλοντικοί φόροι», τόνισε, και εξήγησε πως η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, με ελάχιστο αν όχι μηδενικό κοινωνικό κόστος.
Ο κ. Σκυλακάκης επιτέθηκε ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 1,2», θα «θέταμε τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προειδοποίησε πως η μεγαλύτερη επισφάλεια του προϋπολογισμού είναι τα έσοδα του 2021. Και αυτό γιατί, όπως είπε, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις δύο ετών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη φοροδοτική τους ικανότητα.
O γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, τόνισε τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία στην εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, λέγοντας πως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου επλήγησαν περισσότερο λόγω της εξάρτησής τους από τον τουρισμό. «Η οικονομία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Προβλέπεται ύφεση 10,5% για φέτος και ανάκαμψη 4,5% για την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση όμως ταχύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορεί να περιοριστούν οι επιπτώσεις», είπε.
«Ζούμε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίση και υγειονομικής τραγωδίας. Ανθρώπινες ζωές χάνοντας καθημερινά, που ίσως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Το ΕΣΥ βρίσκεται ίσως σε σημείο κατάρρευσης», είπε από την πλευρά της η Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «H ευθύνη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του! Κύριε Σταϊκούρα, σας δόθηκε χρόνος και τον σπαταλήσατε με το να περιφέρεστε και να κάνετε φιέστες».
Η κ. Αχτσιόγλου σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος -αλλά σε τοποθέτηση που δεν θύμιζε συζήτηση προϋπολογισμού- κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, ενώ είχε χρόνο να αντιμετωπίσει την πανδημία, έμεινε αδρανής. «Μιλάτε για πόλεμο, αλλά δεν χρησιμοποιήσατε τα όπλα για να οχυρώσατε την άμυνα της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό. Ακολουθήσατε οικονομική πολιτική ακατανόητη, με μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή», είπε.
«Προσπαθώντας να μελετήσω τον προϋπολογισμό, τα νούμερα χορεύουν στο μυαλό μου. Αν δεν τα βάλω σε παράθεση με το προσχέδιο, δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι το ίδιο. Ένα σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό. Δεν θα μας συνοδεύει στην πορεία του χρόνου», είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης, που σημείωσε πως μόλις σε λίγες εβδομάδες όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών τινάχθηκαν στον αέρα. «Η εικόνα της χώρας και της οικονομίας είναι αποκαρδιωτική! Ο προϋπολογισμός κρέμεται στον αέρα, εναποθέτει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στη θεωρία του ελατηρίου».
Ταξικό και βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό για ακόμα μια χρονιά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε, το κόμμα του δεν θα κάνει τυμβωρυχία ούτε πτωματολογία ελέω κορωνοϊού, ωστόσο στηλίτευσε την αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας για χάρη του ιδιωτικού.
«Είχαμε προβλέψει ύφεση στο 10% με αντίστοιχο έλλειμμα, πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown, που οφείλεται στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού λόγω των πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, την κατασκευή ελάχιστων ΜΕΘ, αλλά και το λανθασμένο λογισμικό», είπε ο Β. Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης.