Η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, καθώς έχουν ξεσπάσει μεγάλες φωτιές σε πολλά σημεία της χώρας, με την Πυροσβεστική εκτός από το τιτάνιο έργο της κατάσβεσης να πρέπει να εντοπίσει και τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές και αν πρόκειται για εμπρησμούς.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η αυστηροποίηση περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου, πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, και εντός Αυγούστου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε ο εμπρησμός να γίνει και πάλι κακούργημα. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στον παλιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα, κάτι που άλλαξε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Υπενθυμίζεται πως το άρ. 264 είναι απλός εμπρησμός και το αρ. 265 εμπρησμός δασών, ενώ το άρθρο 265 ορίζει την τιμωρία για εμπρησμό σε δάση.
Στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη που δεν έπαιρνε αναστολή (δηλαδή η ποινή εκτιόταν άμεσα). Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις (εάν η πράξη γινόταν για ιδιοτέλεια) 10-20 έτη. Επομένως, προ ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή.
Σε περίπτωση, δε, θανάτου ατόμων η ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια, γιατί τυγχάνει εφαρμογής το άρ. 264 που είναι η απλή διάταξη για εμπρησμό.
Τι είχε αλλάξει για τους εμπρησμούς επί ΣΥΡΙΖΑ
Επί ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών έγινε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Οποιος καίει δάση αρχικά τιμωρείται με πλημμεληματική ποινή 3 ετών, έως 5 έτη. Εάν υπάρχει κίνδυνος σε άνθρωπο ή σκόπευε να έχει όφελος ο εμπρηστής τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.
Εαν καίγονταν πολλές εκτάσεις ή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις με κάθειρξη από 5-15 έτη και εάν προκλήθηκε θάνατος με κάθειρξη 10-15ετη. Σε πολλές περιπτώσεις θανάτων η ποινή μπορεί να είναι ισόβια
Ουσιαστικά ενώ με το παλαιό καθεστώς ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε ως κακούργημα που υποχρεωτικά ο υπεύθυνος εξέτιε την ποινή του, η οποία ήταν από 5 έως 10 έτη, επί ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε πλημμέλημα με 3 έτη ποινή. Αντίστοιχα μειώθηκαν και όλα τα άλλα πλαίσια ποινών όπως η αλλαγή στο αρ.264 για τον απλό εμπρησμό.
Στο προηγούμενο καθεστώς για να τιμωρηθεί κάποιος αρκούσε να μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε όχι να μπορούσε αλλά να προέκυψε κίνδυνος. Αρα πλέον, όποιος βάζει με δόλο φωτιά αλλά εκ τύχης δεν προκύψει κίνδυνος δεν τιμωρείται.
Συμπερασματικά πριν από τις αλλαγές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε με κακούργημα 5-10 έτη και έφθανε έως 20 έτη και ισόβια και μετά τις αλλαγές έγινε πλημμέλημα στην απλή μορφή με μόλις 3 έτη, όπου ο υπεύθυνος δεν μπαίνει φυλακή, αντί για 5-10 που υποχρεωτικά έμπαινες φυλακή έως τα 15 έτη αντί τα 20 έτη που ίσχυε.
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε «Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προτείναμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από εμπρησμό δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης».