«Οι νέοι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένα όσα προσφέρει η ΕΕ. Υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ευρώπης, που θέλουν να αναιρέσουν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.
Σταχυολογώντας τα κρισιμότερα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία, ο κ. Τσουτσοπλίδης ανέφερε:
- Την πιθανότητα ανάπτυξης ανεξάρτητου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, που θα είναι συμπληρωματικός του ΝΑΤΟ
- Το ποιος θα πληρώσει το κόστος της πράσινης μετάβασης
- Τη στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική
- Τη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, όπως οι σπάνιες γαίες, και επαρκών μικροεπεξεργαστών για την ευρωπαϊκή μεταποίηση
«Πρέπει να αναπτύξουμε βιομηχανική πολιτική με τη στρατηγική έννοια, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε Ευρωπαίους πρωταθλητές στον παγκόσμιο στίβο του ανταγωνισμού», σημείωσε.
Τσουτσοπλίδης: «Ο κόσμος αλλάζει και όσοι ακολουθούν, θα βγουν κερδισμένοι»
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τόσο ισχυρό εργαλείο που θα αλλάξει κάθε έκφανση της ζωής μας. Η δημοκρατία έχει ένα δίλημμα: αν θα το αφήσουμε να κοιτάξει μέσα στη ζωή μας ή αν το περιορίσουμε. Όμως αν το περιορίσουμε πάρα πολύ, οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές μας, που έχουν λιγότερες ευαισθησίες από εμάς, θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο από εμάς. Μπορεί να περιορίσουμε την παρακολούθηση από την Ευρώπη και αυτή να συμβαίνει από την Κίνα», προειδοποίησε.
Αναπτύσσοντας τους λόγους, για τους οποίους οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι: «Στην Πάτρα έχουμε θαυμάσια παραδείγματα spin off που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έρευνα χωρίς την χρηματοδότηση της ΕΕ. Πρέπει να συμμετέχουμε για να διεκδικούμε αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ».
Το 80% των πολιτικών αποφάσεων που καθορίζει τη ζωή μας λαμβάνεται από την ΕΕ. «Ο κόσμος αλλάζει και όσοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές θα βγουν κερδισμένοι. Η ΕΕ, με τον έντονο κοινωνικό της χαρακτήρα, προσπαθεί να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, που μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον» προσέθεσε ο κ. Τσουτσοπλίδης.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 10 Ιουνίου θα υπάρχουν 720 ευρωβουλευτές, που θα αποφασίζουν τα επόμενα πέντε χρόνια για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, θέματα που αφορούν από την τεχνητή νοημοσύνη έως την χρήση των φορτιστών. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα των φορτιστών για να καταδείξει τη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι αν ένα εθνικό Κοινοβούλιο ζητούσε από τις εταιρείες να παράγουν μόνο ένα είδος φορτιστή, δεν θα το άκουγαν. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένες να το ακούν.
Η συζήτηση με τίτλο: «Το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών εκλογών 2024» συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.