Επίθεση ερντογανικής εφημερίδας στον Τσίπρα -Τον κατηγορεί για αντι-τουρκικό λόμπινγκ στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Επίθεση ερντογανικής εφημερίδας στον Τσίπρα -Τον κατηγορεί για αντι-τουρκικό λόμπινγκ στις ΗΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για διαλέξεις στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προκαλώντας αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Αυτή τη φορά οι δηλώσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας στην επανέναρξη των εργασιών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου προκάλεσαν την αντίδραση του τουρκικού Τύπου. Ειδικότερα η τουρκική εφημερίδα «Μilliyet» που πρόσκειται στο καθεστώς του προέδρου Ερντογάν κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό πως κάνει «αντιτουρκικό λόμπινγκ» στις ΗΠΑ εις βάρος των συμφερόντων της γειτονικής χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα επιτέθηκε ξαφνικά στον πρώην πρωθυπουργό που εξέφρασε ουσιαστικά την πάγια εθνική θέση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποίησε με ομάδες σκέψης στις ΗΠΑ, κατέκρινε την αντιπαραγωγική στάση της Τουρκίας στο έργο υποθαλάσσιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ασκώντας πιέσεις στην Ουάσιγκτον να προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας του βάσει του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες απέναντι στην πιθανή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Τσίπρας: Δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών, αλλιώς ΕΕ-Κίνα να προχωρήσουν μαζί

Την εναρκτήρια ομιλία, ως τιμώμενος προσκεκλημένος, εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στο 28ο Harvard College China Forum, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Κινέζοι φοιτητές και καθηγητές από όλη την Αμερική. Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους φοιτητές που διοργάνωσαν το Forum στην πιο δύσκολη στιγμή των ελληνοκινεζικών σχέσεων των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας ότι η δύναμη με το μεγαλύτερο θάρρος και τους πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε κάθε κοινωνία είναι πάντα οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι φοιτητές.

Ο Αλ.Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ για να μπορούμε να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο.
Αναλύοντας τη διεθνή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα επισήμανε ότι η Δύση και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα αναφέροντας μεταξύ άλλων την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών, την ειρήνη στην Ουκρανία,την Παλαιστίνη και την Αφρική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουν ανοιχτά για τους τομείς που διαφωνούν, όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της καλής γειτονίας.

Όσον αφορά το πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ηγεσίες κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση των συμφερόντων δισεκατομμυριούχων από κάθε χώρα και στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής, αλλά στο πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις.
Αναφερόμενος στην ισορροπία ΗΠΑ-Κίνα-ΕΕ, σημείωσε πως αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, μέχρι να το αναγνωρίσει. 

Τέλος, μίλησε κατά της λογικής του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα –αρκεί να πιάνει ποντίκια».

«Κάθε χώρα έχει τη δική της πορεία στην πρόοδο, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα, όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το Βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ