Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica, η οποία σημειώνει πως ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη ριζοσπαστική και τη σοσιαλδημοκρατική.
Ξεκινώντας το δημοσίευμα, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως πριν από 10 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα είδος ξένου πάπα της ιταλικής Αριστεράς, πετυχαίνοντας το «θαύμα» της επιστροφής της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας οριακά το φράγμα του 4%.
Έκτοτε όμως, συνέβησαν πολλά, τόσο στον ίδιο όσο και στην ιταλική αριστερά, αλλά ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην Ιταλία, αυτή τη φορά σε ρόλο «ομοσπονδιακού». Πέρασε τρεις ημέρες στην ιταλική πρωτεύουσα και πραγματοποίησε τέσσερις βαρυσήμαντες συναντήσεις με την ιταλική κεντροαριστερά, και συγκεκριμένα με τον Ενρίκο Λέτα, τον Τζουζέπε Κόντε, τον Νίκολα Φρατοϊάνι και την Έλι Σλέιν.
«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Θυμίζοντας τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει η La Repubblica: «Ο Λέτα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε κι αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας».
Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, οι δυο τους «μίλησαν για την ανάγκη ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και για την ανάγκη «ομοσπονδιοποίησης» των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, διότι «οι μάχες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο εκλογικές αλλά πολιτικές και ιδεολογικές».
Την Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Νικολά Φρατοϊάνι, τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Έλι Σλέιν.
Η επιθυμία του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας όπου, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, είναι αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς».
Επόμενη στάση του Αλέξη Τσίπρα είναι η Γαλλία, όπου και εκεί έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Κλείνοντας το δημοσίευμά της, η La Repubblica αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική, ενώ σημειώνει πως «δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».