Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε από το βήμα της Εκλογικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την υπόθεση της Novartis, επιβεβαιώνοντας πως θα αποτελέσει το κύριο όπλο κρούσης στην πολιτική σύγκρουση ενόψει των εκλογών, ενώ προέτρεψε τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο και να αντιδράσουν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση της Novartis: «Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν πάει όταν μας συμφέρουν, μας ευνοούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Να λέμε σεβαστείτε τη Δικαιοσύνη, αλλά όταν αυτές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν μας ευνοούν, να λέμε θα πάμε μέχρι τέλος τους δικαστές. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ο πρωθυπουργός εστίασε την κριτική του στους πολιτικούς του αντιπάλους επαναλαμβάνοντας το γνωστό μότο «ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πολλούς, η ΝΔ για τις ελίτ». Έθεσε όμως το πεδίο της διαφθοράς ως το πεδίο που επιλέγει να συγκρουστεί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δεδομένης της αποστολής στη Βουλή του διαβιβαστικού της Δικαιοσύνης για τη Novartis.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην κριτική που διατυπώνει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, υποστήριξε ότι το κόμμα του στην υπόθεση Novartis δίνει μάχη δικαιοσύνης και οι αντίπαλοί του μάχη παραγραφής.
Το σενάριο της παραγραφής ο κ. Τσίπρας το βάσισε στην άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που έφερε το κόμμα του στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ειδικά για τις περιπτώσεις που ο υπουργός δωροδοκείται «κατά την άσκηση» ή «επ' ευκαιρία» άσκησης των καθηκόντων του.
Σφοδρή επίθεση στον Βενιζέλο
Μάλιστα επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επαινώντας την ικανότητά του να επιχειρηματολογεί την ίδια ώρα για δύο διαφορετικά πράγματα. «Μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι τώρα έξω έχει ήλιο και την ίδια ώρα ότι έξω χιονίζει», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», υποστήριζε τα αντίθετα από αυτά που λέει σήμερα, γιατί σήμερα επιδιώκει την παραγραφή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχει εξαιρετικές ικανότητες ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βγήκε λίγες μέρες πριν να μας πει ότι το άρθρο του Συντάγματος που ο ίδιος συνέταξε καθορίζει με σαφήνεια ότι το αδίκημα της δωροδοκίας γίνεται όχι επ' ευκαιρία, αλλά είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων. Αυτό που προσπάθησε να πει ο κ. Αθανασίου πιο λαϊκά και εκτέθηκε».
Για να συμπληρώσει: «Προσέξτε όμως. Ο κ. Βενιζέλος αρθρογραφούσε στην "Ελευθεροτυπία" το 2011 και έλεγε άλλο οι εσφαλμένες και επιβλαβείς επιλογές που γίνονται με πολιτικά κριτήρια αλλά χωρίς πολιτικό και προσωπικό όφελος, και άλλο τα ακραία φαινόμενα της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος και η ποινική αντιμετώπιση των οποίων δεν παρεμποδίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ποιο να πιστέψουμε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αυτό πριν το σκάνδαλο Novartis, που μας έλεγε ότι το άρθρο 86 δεν παρεμποδίζει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα της δωροδοκίας ή το σημερινό, που μας λέει το αντίθετο;».
Βενιζέλος σε ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis: Ας προσέχατε!
Η νέα γκάφα Τσίπρα: Τυμβωθηρία είπε, άλλο εννοούσε
«Ξεδιάντροποι όσοι μας απειλούν με ειδικά δικαστήρια»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν απειλές από τους πολιτικούς του αντιπάλους για ειδικά δικαστήρια με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» αν θα κερδίσουν τις εκλογές και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να οπλιστούν με επιχειρήματα για τον δημόσιο διάλογο και την αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε με επιχειρήματα ότι έχουμε απέναντί μας τον πιο κυνικό, τον πιο ξεδιάντροπο και ανερμάτιστο πολιτικό λόγο».
«Αξιοποιήστε το διαδίκτυο - Να το κάνουμε όπως ο Κόρμπιν»
Σε σχέση με την προεκλογική τακτική, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο, που παρέχει αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, και υποστήριξε ότι η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εμπνευστεί από το μοντέλο κόμματος και συμπαράταξης που δημιούργησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην Αγγλία, καταφέρνοντας να δημιουργήσει γύρω από τον κομματικό μηχανισμό έναν ευρύ κύκλο συμμαχιών και υποστηρικτών.