Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα να ασκήσει η Ελλάδα το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αρχικά στην Κρήτη - iefimerida.gr

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα να ασκήσει η Ελλάδα το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αρχικά στην Κρήτη

τσιπρας με μασκα
Aλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η Ελλάδα να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αρχίζοντας από την Κρήτη, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον Real Fm, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας καθώς πλέον, με τις τελευταίες κινήσεις του Ορουτς Ρέις, αμφισβητείται ανοικτά η δυνητική κυριαρχία της χώρας. «Κανείς δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα επέκτασης της κυριαρχίας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Η εθνική γραμμή είναι ότι θα ασκηθεί όταν η Ελλάδα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η ώρα η Ελλάδα να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα και να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ξεκινώντας από την Κρήτη και προχωρώντας στα νησιά της Α. Μεσογείου (Ρόδος, Κάσος, Καστελόριζο)», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Οταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις

Αναφορικά με το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση που προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αφορά το Αιγαίο και όχι τις περιοχές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω αν και πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Λέω ότι τώρα η Τουρκία ακολουθεί μια πρωτοφανή κλιμάκωση και ο διεθνής παράγοντας που δεν θέλει να μπλέξει και θέλει να κάνει τον διαιτητή έχει το πάτημα ότι δεν παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία. Ονομάζει, μάλιστα την περιοχή “διαφιλονικούμενη”. […] Δεν είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν. Η επόμενη κίνηση του είναι να στείλει ερευνητικό στα 6.5 μίλια από την Κρήτη. Τι θα κάνει η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι αυτή που είναι ικανή να αποτρέψει την πολεμική σύγκρουση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έπραξε κάτι ανάλογο όταν ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. «Τότε δεν υπήρχε ούτε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε η προκλητικότητα της Τουρκίας με συνεχείς έρευνες» και πρόσθεσε ότι «όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις».

«Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια αντιπολίτευση»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η δημόσια διατύπωση της συγκεκριμένης πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενισχύει την αποτροπή και τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση. «Μακάρι να είχα και εγώ μια τέτοια αντιπολίτευση και όχι βουλευτές που λέγανε ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και τόνισε ότι ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να δίνει προτάσεις διεξόδου. «Δεν είναι τζάμπα μαγκιά αυτό. Όταν συνάντησα τον Μητσοτάκη του εξήγησα τι έγινε με το Νικηφόρος Φωκάς το 2018. Συνειδητά το τελευταίο διάστημα δεν βάζω εκεί τον πήχη. Δεν είμαι ανεύθυνος. Γνωρίζω ότι άλλες οι συνθήκες τότε άλλες τώρα. Γνωρίζω ότι τώρα μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν. Αυτό που λέω είναι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο είναι η πρότασή μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Επιπλέον, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να συμφωνηθεί μια εθνική στρατηγική.

Τσίπρας: Αναγκαίος ένας μηχανισμός κυρώσεων για την Τουρκία

Αναφορικά με τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα είναι αποτυχία για τη χώρα και την Ευρώπη αν δεν βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Αυτό που είχε πραγματικά αξία θα ήταν να αποφασίσει η ΕΕ έναν μηχανισμό σοβαρών κυρώσεων που να πλήττει οικονομικά την Τουρκία και να τεθεί σε εφαρμογή όταν χρειαστεί και παράλληλα, να υπάρχει στο τραπέζι η “θετική ατζέντα”. Ένα καλό μείγμα “καρότου και μαστίγιου” δηλαδή», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ