Ένα από τα θύματα της κρίσης ήταν η δημοκρατία καθώς περιορίστηκαν τα δικαιώματα όλων ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη εκδήλωση του isyriza με τους νέους του κόμματος, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους σχεδιασμούς που, όπως εκτίμησε, έχουν στόχο την "ανοσία της αγέλης στην οικονομία και την περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας".
Μιλώντας σε νέους σε εκδήλωση του isyriza και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την καταστολή των ΜΑΤ στην Κυψέλη, στην Αγία Παρασκευή, στην Θεσσαλονίκη.
Νεαρός που ήταν εκεί, όπως είπε, όταν έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου περιέγραψε ότι "ενώ καθόμασταν, ξαφνικά δεχθήκαμε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικά και μετά χτυπήματα και προσαγωγές και συλλήψεις". Απάντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε "αυτά είναι σύμβολα μίας εχθοροπάθειας της κυβέρνησης απέναντι στη νεότητα. Με ανησυχούν ιδιαιτερα. Όλο αυτό που περιγράφεις είναι πολύ δυστοπικό για να το ξεπεράσουμε με ένα "τέλος πάντων". Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα θα φέρω αυτά τα θέματα στην Βουλή κι ας κινδυνεύω να κατηγορηθώ από τα παπαγαλάκια του συστήματος σαν ταραξίας". Σχολίασε όμως και "την υποκρισία των υπευθύνων" λέγοντας ότι "προφανώς στην Ομόνοια δεν κολλάει ο ιός, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, κολλάει. Όταν κάνει φιέστες έξω από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός με την κ. Πρωτοψάλτη να του τραγουδάει ο ιός δεν κολλάει, στην Αγία Παρασκευή κολλάει".
Συνεχισε λέγοντας "οι άνθρωποι μπήκαν σε μία περιστολή των δικαιωμάτων τους για να προστατευθούν και η κυβέρνηση τους ανταπέδωσε με τον χειρότερο τρόπο, με καταστολή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωσπιστεί ο συνωστισμός και το να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι ο χειρότερος. Γενικεύοντας ανέφερε ότι η λογική της καταστολής δεν ενέσκυψε τώρα, υπήρχε στην κυβέρνηση από την αρχή και έφερε σαν παράδειγμα την υπόθεση Ινδαρέ. Θύμισε τις προσαγωγές 16χρονων στους κινηματογράφους για το "Joker" και την επέμβαση στο νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι. "Είναι μία συμπεριφορά που προσβάλει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο και απαράδεκτο και θα περίμενα να δω μία συγγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοίδη".
Αναφέρθηκε στο θέμα των καμερών στις αίθουσες διδασκαλίας λέγοντας ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε δεν είναι προσωρινή κατάσταση αλλά το αφήνει να εκρεμεί για το μέλλον. Ρώτησε δε "γιατί τόσα πολλά ψέματα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την υπουργό Παιδείας;". Σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν από την παραβίαση της ιδιωτικότητας και ότι μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς.
Αναφέρθηκε και στην συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι της επιστημονικής κοινότητας. "Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να απαξιώσει τους νέους επιστήμονες που είναι η κατ' εξοχήν μεσαία τάξη", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η ιστορία της ψευτοκατάρτισης ανέδειξε πως στην περίοδο της κρίσης κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν".
Συνεχίζοντας είπε ότι για τα 600 ευρώ που θα έπαιρνε ο κάθε νέος επιστήμονας για να μάθει να ανοίγει το κομπιούτερ θα δίνονταν 35 εκατομμύρια στις πλατφόρμες και άλλα τόσα στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Εμείς προτείναμε να υπάρξει στήριξη αντίστοιχη του εισοδήματος που είχαν δηλώσει την προηγούμενη χρονιά. Στη νέα φάση θα προτείνουμε ένα μερος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των 3 δισ. να δωθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο καθένας να έχει μία ενίσχυση της τάξης των 2000 ευρώ ώστε να μπορέσει να κρατηθεί. Απευθυνόμενος προς την δικηγόρο που έκανε την ερώτηση είπε ότι ο κλάδος της όπως και οι άλλοι κλάδοι θα πρέπει να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί. Θύμισε, μάλιστα, το κίνημα της γραβάτας που είχε αναπτυχθεί επί των ημερών του, όταν οι επιστήμονες είχαν κινητοποιηθεί μαζικά. Σημείωσε ότι κάθε κίνημα είναι καλό, ακόμη και αυτό είχε τα δίκια του, διαμαρτύρονταν τότε γιατί είχαμε πάρει μέτρα, αν και ήταν για να ενισχύσουμε τα κατώτερα στρώματα.
Μίλησε για τους ανθρώπους του Πολιτισμού κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι τους άφησε χωρίς στήριξη και ότι τους θυμάται μόνο για να βγάζει φωτογραφίες μαζί τους. Σημείωσε ότι οι επώνυμοι του χώρου πήραν μία σημαντική πρωτοβουλία να αναδείξουν τις ανάγκες τους συνόλου των καλλιτεχνών και ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει ανακοινώσεις στήριξης. "Νομίζω ότι δεν μας αξίζει ως χώρα και ως κοινωνία να έχουμε μία υπουργό χωρίς όραμα που παρουσιάζεται σαν σνομπ κάνοντας γκριμάτσες για τον Σταύρο Ξαρχάκο", είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του άφησε ένα μαξιλάρι για να αξιοποιηθεί ακριβώς τώρα, σε μία δύσκολη στιγμή, κάτι που δεν γίνεται, και γι αυτό πρόσθεσε "φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα". Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των 533 ευρώ, είπε ότι είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ που εμείς θεσμοθετήσαμε. Τώρα αρχίζει να θεσμοθετείται ο μισθός των 533. Η αναδιάρθρωση της αγοράς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, σημαίνει ότι μία σειρά μικρές επιχειρήσεις έχουν γίνει ζόμπι. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ανοσία αγέλης στην οικονομία. Όσοι δεν αντέξουν στην κρίση θα κλείσουν, και οι ισχυροί θα ενισχυθούν".
Απαντώντας σε ερώτηση είπε: "Σε άλλες χώρες δοθήκαν επιδοτήσεις για να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας όπως έγινε εδώ. Σε άλλες χώρες η επιδότηση κάλυπτε το 100% του μισθού και έτσι στηρίχθηκε και η κατανάλωση και η οικονομία τους. Ορισμένες χώρες έδωσαν το 70% ή το 80% του μισθού. Αυτό έγινε έξω, εδώ αξιοποιήθηκε η κρίση για να γίνουν πράξη ιδέες που υπήρχαν και πριν στα μυαλά του ΣΕΒ. Η εκ περιτροπής εργασία ήταν μία ιδέα που υπάρχει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η τράπεζα εργαζομένων είναι παλιά ιδέα που βγήκε από τα συρτάρια. Θα έχουμε μισή εργασια και μισθό, που όμως δυστυχώς σημαίνει και μισή ζωή. Με φοβίζει και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας, δίχως να μπουν κανόνες".
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη: "Όλοι οι θιασώτες των αγορών, της ιδιωτικής υγείας, παιδείας κλπ, διαπίστωσαν ότι για να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των συγγενών τους θα έπρεπε να καταφύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κρίση πρέπει να μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορούν τα πάντα, η ζωή η ίδια να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Θα πρέπει να ξαναστήσουμε σε υγιή βάση τα αγαθά για τη ζωή μας. Η υγεία η παιδεία δεν μπορούν να προσφέρονται μόνο σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν". Συνεχίζοντας είπε ότι τα συστήματα υγείας είναι αποδυναμωμένα σε όλη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι "εμείς δώσαμε μάχες με την τρόικα και πετύχαμε κάποια πράγματα: δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ενώ επαναφέραμε το ένα προς ένα στις προσλήψεις. Παρά τις 19.000 προσλήψεις που κάναμε, οι κενές οργανικές θέσεις είναι ακόμη 30.000. Η κυβέρνηση, ενώ ακύρωσε 1250 προσλήσεις που είχαμε εξαγγείλει και ενώ είχε ακυρώσει τον σχεδιασμό τον δικό μας για 10.000 προσλήψεις, κάνει τα λιγότερα και περιορίζεται σε 4000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, εκ των οποίων 950 γιατροί και τους οποίους δεν έχουμε δει". Είπε ότι είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε τεστ για τον κορονοιό και προτελευταίοι στις έκτακτες δαπάνες. Δεν τα είδαμε αυτά πουθενά, ενώ είδαμε τον ΣΚΑΙ να προβάλλει ότι είμαστε πρώτοι σε τέστ ανά κρούσμα και κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό. Μετά την κρίση, συνέχισε, καταλαβαίνει η κοινωνία πόσο σημαντικές είναι οι δαπάνες για τα δημόσια αγαθά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το προβάλλει στο επόμενο διάστημα.