Σε υψηλούς τόνους και με ειρωνείες εκατέρωθεν, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για νέες φοροαπαλλαγές, που θα ανακουφίσουν την μεσαία τάξη.
Ήδη από το ίδιο βράδυ της ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι για πακέτο αυτό καθ´ εαυτό, αλλά γιατί δεν εξήγγειλε ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, όπως την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου. Κάτι ανάλογο είπε και χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο εμπνευστής της φόρο-εξοντωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του Αlpha, όπου δήλωσε ό,τι θα ήθελε να δει… περισσότερες ελαφρύνσεις και για άλλες κοινωνικές κατηγορίες.
Οι απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, ύστερα από μια 4ετια φορολογικής εξόντωσης της μεσαίας τάξης, αντιμετωπίζονται σχεδόν συγκαταβατικά από την κυβέρνηση, εκεί όμως που παίρνουν τα τηλέφωνα και τα φαξ φωτιά είναι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα και το μαξιλάρι Τσακαλώτου
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε ήδη από τα σχόλια της Κουμουνδούρου στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ, είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη αποσπάσει από τους εταίρους το πράσινο φως, για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%, χάρη στην χρήση του «μαξιλαριού» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτί η «επιτυχία» της προηγούμενης κυβέρνησης δεν πιστοποιείται από τις επίσημες θέσεις των εταίρων και δανειστών, ενώ και οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ένα κάποιο μυστήριο. Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που δεν έχει πετύχει αλλά έχει ήδη «δρομολογήσει», προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του Στέλιου Πέτσα, που έκανε λόγο για μια «κρυφή επιτυχία» της κυβέρνησης Τσίπρα, που δεν την γνωρίζει κανείς στις Βρυξέλλες.
Ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον Alpha, ομολόγησε ότι η περίφημη μείωση που δήθεν είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αφού συμφώνησε, ότι ορισμένοι υπουργοί της ευρωζώνης προφανώς και θα αντιδρούσαν. Διατύπωση που αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι η δήθεν επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν απλά ένα σχέδιο, που ήθελε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές.
Γεγονός που δεν απέτρεψε πάντως τον κ. Τσίπρα, να δηλώσει από το Κόμο της Ιταλίας ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται αυτό που εκείνος είχε ήδη πετύχει!
Όχι λένε οι δανειστές
Το γιατί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα επιδιώξει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 και μετά- με οτι αυτό συνεπάγεται για δημοσιονομικό περιθώριο για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ή παροχές ή φοροελαφρύνσεις- και ότι θα το επιδιώξει, αφού η χώρα έχει κατακτήσει την αξιοπιστία της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες.
Πολύ απλά, γιατί όπως έχει καταστήσει σαφές το Euro Working Group- από την περασμένη Παρασκευή- δεν θα υπάρξει μείωση του πλεονάσματος πριν από το 2020, και αυτό μόνο για ένα χρόνο, αφού από το 2023 και μετά, η υποχρέωση της Ελλάδας για πλεόνασμα περιορίζεται για 38 χρόνια, στο 2,2%.
Μάλιστα όπως γράφει στην πρόσφατη αρθρογραφία του ο καθηγητής Γιώργος Προκοπάκης, το μόνο που συζητάνε οι Βρυξέλλες είναι η μη προσμέτρηση στα έξοδα, συγκεκριμένων αναπτυξιακών project και όχι φοροελαφρύνσεις, για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τες, αναπτυξιακό μέτρο.