Τσίπρας: Το καλοκαίρι της σιωπής και το φθινόπωρο της ευθύνης - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τσίπρας: Το καλοκαίρι της σιωπής και το φθινόπωρο της ευθύνης

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν την πολιτική ενδιαφέρουσα είναι το απρόοπτο.

Μπορεί - για παράδειγμα - να είσαι σε πλήρη ακινησία και από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο. Συνέβη - συμβαίνει - στον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί που έκανε αμέριμνος τις διακοπές του, η ξαφνική παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου τον υποχρεώνει να πάρει θέση: θέλει ή όχι στην Βουλή τον εκλεγμένο από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη; Και κατ´ επέκταση, θα τον στηρίξει για να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο ή θα του δώσει το τέλειο άλλοθι για άλλη μια διάσπαση;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε προ δέκα ημερών. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες νομαρχιακές επιτροπές ζήτησαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να παραιτηθούν οι επιλαχόντες του ψηφοδελτίου επικρατείας (Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδάρου, Τσακρής, Λάλη) υπέρ του προέδρου του κόμματος, ώστε αυτός να μπει στη Βουλή. Οι δηλώσεις τους δημιουργούν προφανώς ένα κλίμα, αλλά δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να παραχθεί μόνο με μια καθαρή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, γιατί όλοι οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου επικρατείας υπήρξαν προσωπικές του επιλογές. Δεύτερον, γιατί η πρώτη επιλαχούσα - η Πόπη Τσαπανίδου - δεν είναι απλώς προσωπική του επιλογή αλλά και στενή του συνεργάτης. Τρίτον, γιατί ως πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά ότι ουδείς εκ των επιλαχόντων που είχε τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και διεκδικούν τώρα την έδρα του παραιτηθέντος Ηλιόπουλου έχει ασκήσει κάποια αντιπολιτευτική δραστηριότητα από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα.

Η πρόκληση για τον Τσίπρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για έναν πρόσθετο λόγο. Ο ίδιος παραμένει σιωπηλός επί έναν ολόκληρο χρόνο, δεν έχει αναλάβει καμία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και η λέξη ΣΥΡΙΖΑ έχει μήνες να ακουστεί από τα χείλη του.

Το ερώτημα είναι απλό, αναπόφευκτο μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: θέλει ή όχι ο Τσίπρας τον Κασσελάκη στη Βουλή; Και κατ' επέκταση: τον θέλει ή όχι στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξελέγη πριν από ένα χρόνο με εκλογές από τη βάση;

Είναι φανερό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την Πόπη Τσαπανίδου, γιατί η δική της απόφαση θα απηχεί ευθέως τον ίδιο. Ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την επιλογή της Ζωρζέτας Λάλη, της υποψήφιας που μετακόμισε στη Νέα Αριστερά δυο μέρες πριν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «πολιτικό» επιχείρημα της Πόπης Τσαπανίδου είναι «θα πάρω την έδρα για να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά μπορεί να την πάρει η Λάλη και θα την δώσει στη Νέα Αριστερά». Πρόκειται για πολιτική επιχειρηματολογία πολύ αδύναμη για να κρυφτεί πίσω της ο Αλέξης Τσίπρας παραμένοντας σιωπηλός.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που κατήρτισε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όσο κι αν θέλει να αποφύγει να λάβει θέση, η σιωπή του ισοδυναμεί με ευθεία αμφισβήτηση του Κασσελάκη. Απολύτως θεμιτή, αλλά πρέπει να έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη αυτής της αμφισβήτησης. Εάν ο Τσίπρας μιλήσει και ζητήσει από τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας να παραιτηθούν υπέρ του προέδρου, είναι βέβαιο ότι ούτε η Τσαπανίδου ούτε ο Καλογήρου να πάρουν την έδρα. Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα κάνουν και η Λειβαδάρου και ο Τσακρής. Αν αρνηθεί να πράξει το ίδιο και η Λάλη - προσφέροντας την έδρα στη Νέα Αριστερά - τότε ουδείς θα μπορεί κατηγορήσει τον Τσίπρα για υπονόμευση. Αντιθέτως, μάλιστα, θα έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε μια προσπάθεια υπέρβασης της εσωκομματικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή μετράει πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση από μια έδρα λιγότερη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αλλάζει τίποτα στα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Όσο για την Ζωρζέτα Λάλη, με το βαρύ βιογραφικό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ευθύνη του γραφείου της Task Force της τρόικας επί μνημονίου, είναι βέβαιο ότι μια καθαρή δήλωση Τσίπρα μπορεί να μην την αποτρέψει, αλλά σίγουρα θα την δυσκολέψει να πάρει την έδρα και να την δώσει στη Νέα Αριστερά του 2,4%. Μετά από αυτό το ποσοστό στις ευρωεκλογές - άλλη μια «θλιβερή μέρα» για την ίδια μετά από εκείνη κατά την οποία εξελέγη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - η Νέα Αριστερά θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί στις τάξεις της μια μη εκλεγμένη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ευθέως απέναντι της και τον πρώην πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση του οποίου ήταν υπουργοί οι περισσότεροι σημερινοί βουλευτές της.

Συμπέρασμα: με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη κι αν δεν εμφανιστεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα, θα είναι ο βασικός ρυθμιστής των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπονται καταιγιστικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ