Ενας διαφορετικός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, με αποκορύφωμα την ομιλία του προχθές στο Θησείο.
Εκεί όπου ο πρωθυπουργός φάνηκε κουρασμένος, χωρίς αυτοπεποίθηση, και κυρίως- όπως σημειώνουν στην αντιπολίτευση- χωρίς ένα πειστικό αφήγημα, ικανό να συσπειρώσει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται γεμάτος αυτοπεποίθηση, χρησιμοποιεί ήπιους τόνους, αδιαφορεί τελείως για τις επιθέσεις που δέχεται από τα «δεύτερα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- για νεοφιλελευθερισμό και μνημονιακό πρόγραμμα- και επιμένει μόνο στο δικό του κυβερνητικό σχέδιο. Και κυρίως στο βασικό του μήνυμα, ότι δηλαδή η ψήφος για την κυβερνητική αλλαγή, η ψήφος στην ΝΔ θα σημάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα φέρει επενδύσεις, νέες δουλειές με καλά μεροκάματα και λιγότερους φόρους.
Ενας διαφορετικός Αλέξης Τσίπρας
Η κούραση του πρωθυπουργού φαίνεται και από τις περιορισμένες εμφανίσεις του ενώπιον του κόσμου. Με εξαίρεση την περιοδεία του στα Δωδεκανήσου και την ομιλία του στο Θησείο, ο κ. Τσίπρας έχει αποφύγει να βγει «προς τα έξω» και έχει περιορίσει τις εμφανίσεις του σε προστατευμένες, κομματικού χαρακτήρα εκδηλώσεις ή σε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Και εκεί όμως δείχνει υποτονικός, χωρίς αφήγημα και δίνει την εντύπωση ότι έχει συμβιβαστεί με την ήττα.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, οι μετρήσεις δίνουν την διαφορά των 9 μονάδων να διευρύνεται, ενώ η στρατηγική της πόλωσης που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας προ των εκλογών δεν απέδωσε καθόλου.
Αντίθετα, εκτιμάται ότι συσπείρωσε το «αντι-σύριζα» μέτωπο. Έτσι έγινε μια στροφή 180 μοιρών από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, και πλέον ο πρωθυπουργός επιμένει μόνο στο πρόγραμμα του για την επόμενη ημέρα, προσπαθώντας να αντιπαραβάλλει το δικό του φιλολαϊκό- όπως ισχυρίζεται- σχέδιο, με αυτό της ΝΔ.
Μόνο που όπως δείχνουν οι ποιοτικές αναλύσεις των γκάλοπ, στο μυαλό των ψηφοφόρων, το αίτημα για επιστροφή στην κανονικότητα το υπηρετεί καλύτερα η ΝΔ, η ελπίδα ταυτίζεται πλέον με το φιλοεπενδυτικο- αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ, και οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν ούτε την φορομπηχτική πολιτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ούτε εμπιστεύονται ότι τα επιδόματα είναι η λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας, όπως σημειώνουν ακόμα στην αντιπολίτευση, είδε ότι και το μπαράζ των παροχών δεν τον βοήθησε, ενώ έστρεψε και τους Ευρωπαίους εναντίον του, και πλέον είναι φειδωλός και στις υποσχέσεις, με αποτέλεσμα οι δημόσιες εμφανίσεις του να μην προκαλούν πλέον κανένα ενθουσιασμό. Όπως έδειξε μάλιστα και η εκδήλωση στο Θησείο η συμμετοχή είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Μητσοτάκης «ψαρεύει» στο κέντρο
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει καθημερινά- χθες ήταν στην Πετρούπολη-, αποφεύγει τις αναφορές στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ- σαν να ανήκουν ήδη στο παρελθόν- ενώ δείχνει μια αυτοπεποίθηση, που δίνει αέρα νίκης στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επόμενη των ευρωεκλογών, φρόντισε να μην υπάρξει κανένα είδους υπερβολικός πανηγυρισμός, που θα μπορούσε να φοβίσει τους κεντρώους, και έστρεψε όλη του την προσοχή στην κατάκτηση του μεσαίου χώρου. Άλλωστε ήδη στις ευρωεκλογές, το ποσοστό της «πέραν της ΝΔ δεξιάς» δείχνει αποδυναμωμένο, και από 16% έπεσε στο 11%, με τάσεις περαιτέρω αποσυσπείρωσης.
Τώρα λοιπόν είναι η σειρά του κέντρου. Με ένα μήνυμα ενωτικό και συναινετικό και με έμφαση στο φιλαναπτυξιακό του σχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται τώρα και στους απογοητευμένους και θυμωμένους με τον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερούς, ενώ οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και η ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, του επιτρέπουν να προσδοκά σε εκλογικά οφέλη και απο τους πρώην εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ.
Με διαβεβαιώσεις ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ακόμα και εκείνων που δεν τον ψήφισαν στις εκλογές, με επιλογές υποψηφίων όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, χρησιμοποιώντας ήπιους τόνους και αποφεύγοντας θέματα όπως το Μακεδονικό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να διεισδύσει και στην κεντροαριστερά, για να ολοκληρώσει την διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ.