Παροχές-αντιγραφή από το σχέδιο φοροαπαλλαγών του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει εκλογών, σε μια προσπάθεια να καλύψει το έδαφος που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού διαπιστώνει ότι οι παροχές- φιλοδώρημα, τύπου «κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου», δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, βλέπει ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει «περάσει» θετικά στην κοινή γνώμη και πλέον σύρεται στην αντιγραφή του «γαλάζιου» οικονομικού προγράμματος.
Έτσι οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό -σε μια φάση που οι ανακοινώσεις για τις ζημιές στην ΔΕΗ αλλά και η αύξηση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας επανέφεραν τις ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας- να συζητά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πακέτο μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμα και η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς και του ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική συντριβή.
Άλλωστε, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στα κομματικά επιτελεία ότι το νούμερο ένα κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, είτε αυτές λέγονται εθνικές εκλογές είτε ευρωεκλογές, θα είναι -σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης- η μείωση των φόρων και οι επενδύσεις. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει τόσο πολύ στο δικό του σχέδιο φοροελαφρύνσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πρώτα φορολογικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα.
Τα μέτρα που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας
Οι σχετικές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον τα μέτρα οριστικοποιηθούν και περάσουν από τον έλεγχο της τρόικας, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
1. Την επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015.
2. Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή, είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή.
3. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.
4. Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Ελαφρύνσεις κατόπιν εορτής
Το πολιτικό πρόβλημα με το πακέτο που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ύστερα από 4 χρόνια εξοντωτικής φορολόγησης της μεσαίας τάξης, που εφάρμοσε με συνέπεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων δύσκολα θα πείσει και δύσκολα θα μπορέσει να αποδώσει εκλογικά. Πόσο μάλλον που η «αντιγραφή» του προγράμματος της ΝΔ «βγάζει μάτι».
Άλλωστε οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανάγκη διατήρησης των υψηλών φόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα κοινωνικά προγράμματα της αριστερής κυβέρνησης είναι πολύ πρόσφατες, όσο και οι άλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το «ταξικό» σχέδιο, πίσω από την εξοντωτική φορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το γαλάζιο οικονομικό πρόγραμμα όσον αφορά τους φόρους, αδυνατεί να διατυπώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την μεγέθυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αφού αυτό προϋποθέτει την θεαματική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Η χρόνια αντιπαλότητα του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ με τις ξένες επενδύσεις και η δυσπιστία των επενδυτών στην κυβέρνηση της Πρώτη Φορά Αριστεράς, καθιστά κάθε τέτοια προσπάθεια, αναπροσαρμογής της στρατηγικής από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, υπονομευμένη εκ των προτέρων. Στο Ελληνικό ακόμα περιμένουμε ύστερα από τόσα χρόνια, να πάρουν εμπρός οι μπουλντόζες...
Έτσι το πακέτο Τσίπρα, όσο γενναίο και να είναι στο τέλος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τους δανειστές, θα μοιάζει- εκτός από πρόγραμμα copy paste από την αξιωματική αντιπολίτευση- ένα κλασικό πακέτο προεκλογικών παροχών. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, σπανίως τέτοιες προσπάθειες αποδίδουν εκλογικά, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και πάντως όχι όταν η ψαλίδα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα έχει ανοίξει τόσο πολύ.
Το υπερπλεόνασμα βγήκε με αίμα
Οι τελευταίες πληροφορίες άλλωστε από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσό της τάξης ενδεχομένως και του 1,4 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμο για παροχές, έχει διπλή ανάγνωση. Ναι μεν επιτρέπει τη διατύπωση ενός σχεδίου ελαφρύνσεων από πλευράς Τσίπρα, αλλά θυμίζει σε όλους του φορολογούμενους, ότι το πακέτο βασίζεται στην εξοντωτική υπερφορολόγηση που προηγήθηκε.