Την απόγνωση των αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης αλλά και μείωσης της παραγωγής διαπίστωσε από πρώτο χέρι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε θερμοκήπιο της Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «υπαρξιακό πρόβλημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, στα γεωεφόδια, στο κόστος της παραγωγής που κάνει ασύμφορη την προοπτική επιβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Το υπαρξιακό πρόβλημα αφορά την ύπαιθρο, την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία. Θα έχουμε παραγωγούς και κτηνοτρόφους σε αυτόν τον τόπο; Σήμερα είναι ασύμφορο».
Στη συζήτηση που είχε με τους αγρότες μίλησε για αισχροκέρδεια των παρόχων σημειώνοντας πως «η χώρα πριν από τρία χρόνια ήταν κάτω από το μέσο όρο σε ενεργειακό κόστος, ήταν 17η στην ακρίβεια του ρεύματος στην Ευρώπη. Σήμερα είναι πρώτη σε ακρίβεια, χειρότερη απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. προ επιδοτήσεων. Μετά τις επιδοτήσεις στους μη οικιακούς καταναλωτές δηλαδή και στους αγρότες, είναι δεύτερη» και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια και κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν να επιβιώσουν. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων συνεχίζεται κανονικά ενώ οι παραγωγοί, μικρομεσαίοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, δεν έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
Μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και προσωπικά για τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται στα βουνά εκφωνώντας εκθέσεις ιδεών για το πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο. Όμως αυτοί που ήδη βρίσκονται στην ύπαιθρο και καλλιεργούν τη γη και είναι κτηνοτρόφοι, κινδυνεύουν με κατάρρευση οικονομική. Κινδυνεύουν να μην έχουν να ζήσουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Αφού παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του κόσμου της παραγωγής και των κτηνοτρόφων προειδοποιώντας πως «οι τρομακτικές αυξήσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή. Χωρίς παραγωγή η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται πάντοτε σε μια κατάσταση φαύλου κύκλου».