Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Ετσι θα ρυθμίζονται οι σχέσεις των γονέων με το παιδί μετά τον χωρισμό - iefimerida.gr

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Ετσι θα ρυθμίζονται οι σχέσεις των γονέων με το παιδί μετά τον χωρισμό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας / Φωτογραφία: Eurokinissi, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σημασία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη συνεπιμέλεια, που αλλάζει τμήμα του οικογενειακού δικαίου, με στόχο να μπορούν οι γονείς να λύνουν τις διαφορές τους σε περίπτωση διαζυγίου, πριν φτάσουν στα δικαστήρια, τόνισε ο Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να αποφευχθούν οι παρερμηνείες αναφορικά με το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που ρυθμίζει, είναι αποκλειστικά τις σχέσεις γονέων- παιδιού μετά το χωρισμό. «Δεν μιλάμε για κάτι άλλο αυτή τη στιγμή! Δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως σε λογική που επαναλαμβάνεται με πανομοιότυπο τρόπο γονείς να αποκλείονται από την επικοινωνία με παιδί τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επιχειρούμε να πετύχουμε ισορροπία και να δώσουμε δικαίωμα στον γονέα να έχει σχέση και επικοινωνία με παιδί του. Ότι υπάρχουν φωνές που ζητούσαν πολύ πιο επιθετική προσέγγιση του νομοσχεδίου και άλλες που λένε δεν έπρεπε να αλλάξουμε τίποτα, αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής από υπουργείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσιάρας: Οι πέντε καινοτομίες του νομοσχεδίου

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης σε πέντε καινοτομίες του νομοσχεδίου μεταξύ των οποίων:

1. Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας αφορά και τα παιδιά εκτός γάμου. «Θέλουμε να δείξουμε μετά το χωρισμό ότι οι γονείς πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτό που συμβαίνει το παιδί», είπε ο κ. Τσίαρας

2. Διαμεσολάβηση πριν καταλήξει κανείς σε φυσικό δικαστή.

3. Θέσπιση μαχητού τεκμηρίου για το 1/3 της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που δεν θα διαμένει περισσότερο χρόνο μαζί του!

4. Αντικειμενικά κριτήρια για να κρίνει ο δικαστής που θα κατανείμει τη μέριμνα

5. Να μπορεί το δικαστικό σώμα να αφομοιώσει τη νέα φιλοσοφία νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνονται επιμορφωτικά σεμινάριά στους δικαστές για να λάβουν υπόψη τη νέα φιλοσοφία. «Είναι μια ευκαιρία το πολιτικό σύστημα να κάνει βήμα μπροστά σε σοβαρή μετριοπαθή μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η κοινωνία. Σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια γίνεται για να μπορούν οι δύο γονείς αποφασίζουν να μην είναι μαζί στη ζωή, να λύνουν διαφορές τους, πριν φτάσουν στο δικαστήριο! Θέλουμε να εμπεδώσουμε διαφορετική κουλτούρα», κατέληξε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σοβαρές επιφυλάξεις» από ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Ξανθόπουλος εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις» για το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του δεν είναι «κατ’ αρχήν» αντίθετο με την έννοια της συνεπιμέλειας. «Υπάρχει ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας; Να τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Υπάρχει μια κοινωνική πραγματικότητα: η επιμέλεια των παιδιών κατά 90% ανήκει στη μητέρα και 10% στον πατέρα! Αυτή η δικαστική πρακτική έχει επικρατήσει. Το νομοσχέδιο προσπαθεί να διορθώσει τη νομολογία! Δεν γίνεται όμως με νομοθετικές παρεμβάσεις αυτό!», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως διαφωνεί με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συνεπιμέλειας. «Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική αλλά επιλογή! Αυτός ο αναγκαστικός χαρακτήρας, δυναμιτίζει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων», κατέληξε.

«Ατελέσφορες οι λύσεις που δίνετε», λέει το ΚΙΝΑΛ

« Οι λύσεις που πάτε να δώστε είναι ατελέσφορες!», είπε η Ν. Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να το πούμε μεταρρύθμιση γιατί δεν είναι». Όπως εξήγησε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται η έννοια της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, και ενδεχομένως της εναλλασσόμενης κατοικίας για το παιδί. «Βάζετε καλούπια για να λύσετε ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα και νομίζετε ότι κάνετε μεταρρύθμιση», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ