Σε παρανόηση οφείλεται η χρήση του όρου «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας – ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα.
Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι υπάρχει παρανόηση με την έννοια του όρος ιστορική. «Εκεί πρέπει να σταθούμε. Αν μιλάμε ότι καταφέρνουμε να κάνουμε ένα βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών, βεβαίως εις βάρος μας, ναι είναι ιστορική. Δεν είναι ιστορική με την έννοια ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό άρα η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από αυτή την υπόθεση» υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε όσο ήταν αντιπολίτευση ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Καταθέσαμε πρόταση μομφής, ζητήσαμε ονοματικές ψηφοφορίες. Κοινοβουλευτικά κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Όμως, τότε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, είχε πει, ότι εφόσον ψηφιστεί η Συμφωνία, παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα» σημείωσε.
Τσιάρας: Να εκτονωθούν οι καταλήψεις με τον πλέον ομαλό τρόπο
Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για να λήξουν οι καταλήψεις, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί με τον πλέον ομαλό τρόπο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να γίνονται καταλήψεις. Παράλληλα, τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει παραβατική συμπεριφορά ή μη τήρηση των μέτρων προστασίας, είναι υποχρέωση του δικαστικού λειτουργού να το διερευνήσει.
Όμως, για τις περιπτώσεις που στις καταλήψεις υπάρχει παραβατική συμπεριφορά ή μη τήρηση των μέτρων προστασίας, σημείωσε ότι «προφανώς είναι υποχρέωση του δικαστικού λειτουργού να διερευνήσει. Να ζητήσει προκαταρκτική έρευνα ή να δει ακριβώς τι γίνεται. Οι καταγγελίες των πολιτών λαμβάνονται υπόψη».
Τέλος, αναφορικά με τις συναθροίσεις σε πλατείες ή σπίτια που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «εφόσον οι συγκεντρώσεις δημιουργούν ζητήματα υγείας, είναι στο χέρι του εισαγγελικού λειτουργού. Θα μπορούσε ο εισαγγελέας να παρέμβει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».