Τη σημασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και την προστασία της Πολιτείας από τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης, ανέλυσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της ΕΥΠ- του οποίου η συζήτηση αναμένεται αν έχει ολοκληρωθεί στις επιτροπές στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας προκειμένου την Πέμπτη στις 8 Δεκέμβρη να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, τόνισε: «η προσπάθεια που γίνεται είναι να καλύψουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη νομοθεσία. Μη μου πείτε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί έναντι ενός περιστατικού όταν η νομοθεσία είχε αναφορά στο 1994».
Τσιάρας: Το νομοσχέδιο εξοπλίζει τη ποινική νομοθεσία με εργαλεία για τα λογισμικά
« Το αυτονόητο, είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά στο πως θα θωρακίσουμε την πολιτεία απέναντι σε φαινόμενα που απασχολούν το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπάρχουν καινοτομίες και εκεί θα έπρεπε να σταθεί κανείς. Είναι συγκεκριμένες. Το νομοσχέδιο εξοπλίζει τη ποινική νομοθεσία με εργαλεία για τα λογισμικά», είπε και έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως τον Ιούλιο του 2019 λίγο πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, μετατρέποντας το αδίκημα της παρακολούθησης από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Περιμένω να μας πείτε τη λογική με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμισε το αδίκημα. Δεν χωρά σε λογική δικαιολόγηση», είπε.
«Τι πιστεύετε για την ΕΥΠ; Θέλετε να υπάρχει; Έχει ρόλο στη πολιτεία; Διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα; Η επιχειρηματολογία που ακούστηκε έπληττε τη λειτουργία της ΕΥΠ. Αν θεωρούμε ότι μια χώρα μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια χωρίς σοβαρή και θωρακισμένη ΕΥΠ η συζήτηση που κάνουμε δεν έχει ρόλο», σημείωσε.
Τσιάρας: Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδηγούν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών περιορίζονται ουσιωδώς
«Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδηγούν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών περιορίζονται ουσιωδώς», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «παρότι προκληθήκαμε δεν βουλιάξαμε στο βούρκο μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης για να καλύψουμε τα κενά μας. Δεν συκοφαντήσαμε. Εμπιστευτήκαμε την Δικαιοσύνη για να ρίξει φως και σήμερα απαντούμε θεσμικά με νομοθετική πρωτοβουλία που μας βάζει στην πρωτοπορία».
Τζανακόπουλος: Υπάρχουν τετελεσμένα κακουργήματα από τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει.
Ο Δημήτρης Τζανακόπολος από τον ΣΥΡΙΖΑ, επείμενε στις αιτιάσεις του κόμματός του περί συγκάληψης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, χωρίς να αναφερθεί στην ουσία των συζητούμενων διατάξεων. Όπως μάλιστα είπε, υπάρχουν τετελεσμένα κακουργήματα από τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει.
«Υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα. Η κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου παρακολούθησης νανα ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του», σημείωσε.
«Σήμερα ο καλοπροαίρετος πολίτης αιφνιδιάζεται γιατί το νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση κάνει ότι είναι νομοθετικώς 04 δυνατό για να εμποδίσει τον έλεγχο αυθαιρεσιών στην ΕΥΠ και στην αγορά λογισμικών», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, με την Μ. Κομνηνάκα του ΚΚΕ να επισημαίνει: «η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει και να θάβει ακόμα πιο βαθιά το σκάνδαλο αλλά προσπαθεί να βγει και λάδι ως δύναμη που προσπαθεί να δώσει λύσεις. Είναι πρόκληση για τον λαό».
Ο Αντ. Μυλωνάκης από την ΕΛΛΥΣΗ, ζήτησε να υπάρξει διάλογος προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο συζητούμενο νομοσχέδιο και διαφώνησε ανοιχτά με τη ρύθμιση περί ενημέρωσης του παρακολουθούμενου μετά από 3 χρόνια.
«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επικοινωνία διαχείριση του σκανδάλου», επισήμανε η Σ. Σακοράφα του Μέρα25.