Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό, τοποθέτηση έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βάζουμε στο ζύγι κακουργηματικές πράξεις και ειδεχθή εγκλήματα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας», επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη αντιδρά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αυταρχικές αντιδημοκρατικές λογικές, ο κ. Τσιάρας την κατηγόρησε ότι περιορίζεται να ασκεί κριτική για ελάχιστες διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί, χωρίς ωστόσο να καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση.
«Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ένα συνεκτικό εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο που έχει στόχο να αντιμετωπίσει προηγούμενες αστοχίες και να λύσει προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα.
- Πραγματική έκτιση της ποινής φυλάκισης ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού και σύμφωνα με ό,τι ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαιακά συστήματα.
- Επαναφορά ορισμένων πλημμελημάτων σε κακουργήματα, όπως για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά αδικήματα.
- Αυστηροποίηση των σεξουαλικών αδικημάτων με δυνατότητα προτεραιοποίησης της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.
Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Τσιάρα στις κατηγορίες, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί προσπάθειας κατάργησης του κράτους δικαίου, αντιτείνοντας ότι για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή έκθεση αξιολογεί θετικά την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι αλλάξαμε και αναβαθμίσαμε το κράτος δικαίου. Δεν μπορεί να μας εγκαλείτε για αυτό. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση, μετά από πολλά χρόνια, που αξιολογεί θετικά το δικαιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Μην μας κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο, όταν για πρώτη φορά υπάρχει κάτι θετικό στην αξιολόγηση της ευρωπαϊκής έκθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κοινωφελούς εργασίας αντιτείνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «την μετέτρεψε σε κύρια ποινή χωρίς να φροντίσει να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές που θα την στηρίξουν. Το θέμα θα επανέλθει. Εκκρεμεί μία ακόμα νομοθέτηση η οποία θα ξεκαθαρίζει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να εκτελείται πραγματικά η κοινωφελής εργασία».
«Πρέπει να προσαρμοστούμε αναγκαστικά στη σημερινή πραγματικότητα»
Τέλος απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αλλάξει αυτή η διάταξη που ισχύει πάνω από 70 χρόνια και ήταν πολύ πιο αυστηρή». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιάρας: «Πρέπει να προσαρμοστούμε αναγκαστικά στη σημερινή πραγματικότητα. Δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις ζωές ανθρώπων που χάνονται επειδή κάποιοι τους πείθουν να μην εμβολιαστούν. Αν θέλετε να μην τιμωρούνται πείτε το καθαρά. Ζήτησα προτάσεις αλλά δεν είδα καμία συγκεκριμένη. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το πραγματικό δικαίωμα του πολίτη στη ψεύτικη είδηση, με πιο σκληρούς όρους».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο σημείο εκείνο στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να ευχηθώ στο ΚΙΝΑΛ που έχει εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του, να βρει σύντομα το δρόμο του. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, από αυτό εδώ το βήμα, που ζητούσε να αυστηροποιηθούν οι ποινές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές, τίθεται στη κρίση των πολιτών».
«Υπάρχουν προφανώς διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και προτάσεις. Η δική μας πρόταση είναι αυτή που συζητάμε σήμερα: ο ποινικός κώδικας του Τσιάρα και του Λάμπρου Μαργαρίτη. Και είναι και η προηγούμενη, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Παρασκευόπουλου. Η κοινωνία κρίνει και επιλέγει. Αυτό υπαγορεύει η δημοκρατία. Το γεγονός πάντως είναι ότι σε ένα ποινικό κώδικα πρέπει κανείς να ισορροπήσει σε μία λογική που επικρατεί στην Ευρώπη και μιλά για εκσυγχρονισμό και επανένταξη και η οποία ισορροπεί, ικανοποιώντας και το αίσθημα περί δικαίου και το αίσθημα προστασίας των πολιτών. Είναι μια άσκηση που κάποιοι πετυχαίνουν κάποιοι όχι», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Τσιάρας.