Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός νόμος ο οποίος θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αφήνοντας ανοιχτό μέσω αυτού να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα με την καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζομένους της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
"Στα χρόνια που πέρασαν είδαμε ιστορικές εφημερίδες να κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ανάμεσα βεβαίως σε αυτές και η "Ελευθεροτυπία". Κανένας μας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, κανένας μας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, όταν εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, ακόμη περισσότερο όταν μένουν απλήρωτοι επί μακρόν και πρέπει να διεκδικούν τα χρήματά τους μέσα από μια διαδικασία πτώχευσης" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Μέρα25, Κρίτωνα Αρσένη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλα τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και βεβαίως τον πτωχευτικό κώδικα.
Όπως, ανέφερε : «Προβλέπεται μάλιστα να διέπει συνολικά τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο –ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΤΑ, τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες- και περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του.
Περιλαμβάνει τη δυνατότητα πτώχευσης, αλλά και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, έτσι ώστε να δύνανται να κάνουν νέο ξεκίνημα σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 1023/2019. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών.
Περιλαμβάνει πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως π.χ. ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναπηρία ή έχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Τέλος, περιλαμβάνει πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και βεβαίως πρόβλεψη συνεπειών γι’ αυτούς, γιατί δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι κανονικά, με βάση αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Πώς ακριβώς άλλαξε τον πτωχευτικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης ζήτησε από τον υπουργό να «γίνει και μια μεταβατική διάταξη για να οχυρωθεί ακόμα περαιτέρω το νομικό καθεστώς και η προστασία των πολιτών, τουλάχιστον για πριν το 2016» και την αλλαγή του «κατάπτυστου» όπως τον χαρακτήρισε ,«νόμου ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχουν ξανά προτεραιότητα απέναντι στις πτωχεύσεις οι πολίτες και το δημόσιο, και όχι οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί».
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε αναλυτικά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς την πτωχευτική διαδικασία:
«Η κατάταξη των πιστωτών στην πτωχευτική διαδικασία ρυθμίζεται σήμερα από τις διατάξεις των άρθρων 154 και επόμενα του Πτωχευτικού Κώδικα, οι οποίες ως ειδικές υπερισχύουν των γενικών του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ακολουθούν όμως τη διάστρωση -είναι νομικοί όροι, αλλά είμαι αναγκασμένος να τους πω- των γενικών προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πιο περιορισμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πτώχευσης.
Ειδικά το άρθρο 154, που αναφέρει την κατάταξη των γενικών προνομίων, έχει τροποποιηθεί -το είπατε κι εσείς νωρίτερα- με τον ν. 4336/2015 και με τον ν. 4446/2016. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η ισχύς των διατάξεων δεν έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνουν τις πτωχεύσεις που εκκινούν μετά την έναρξη ισχύος των τροποποιητικών διατάξεων. Σημειώνεται εδώ πως οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 4446/2016, ισχύουν επί των διαδικασιών πτώχευσης που αρχίζουν, δηλαδή η σχετική αίτηση πτώχευσης κατατίθεται μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, δηλαδή από τις 22-12-2016.
Σε διαδικασίες ωστόσο πτώχευσης που ήδη ήταν εκκρεμείς κατά την παραπάνω ημερομηνία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως είχαν πριν την τροποποίησή τους με τον νόμο 4446/2016. Ακόμη και οι αλλαγές που είχε επιφέρει πριν ο ν. 4336/2015 -να θυμηθούμε εδώ ότι ήταν ο νόμος του τρίτου μνημονίου της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- δεν καταλάμβανε τις έως τότε πτωχεύσεις».