Αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη της κοινωνίας στη μαίνουσα ενεργειακή κρίση ζήτησε από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός των Οικονομικών δεν θέλησε να χαρακτηρίσει «ψίχουλα» τις κυβερνητικές παροχές. Αντίθετα, όπως είπε, όποιες παροχές βοηθούν τον κόσμο είναι θετικές.
«Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι! Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό! Δεν θεωρώ ότι επαρκούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ζήτησε αλλαγή του μείγματος της ασκούμενης πολιτικής, θυμίζοντας τα δικά του πεπραγμένα.
«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης, οι διαχωριστικές γραμμές είναι ξεκάθαρες ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά που αφορά στο ότι στον καπιταλισμό τίποτα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα και ποσότητα των επενδύσεων που χρειαζόμαστε» είπε, και έγινε πιο συγκεκριμένος:
«Τι μάθαμε από την περίοδο 2010-2015; Αν επιτρέψεις τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, και θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν ακούσανε τον κόσμο, δεν λύνεις τα δημοσιονομικά προβλήματα. Αυτό που έχουμε μάθει από την ελληνική κρίση και αλλού, ότι εκ των υστέρων, όταν δημιουργούνται κρίσεις, πρέπει να παρέμβεις γρήγορα, έγκαιρα και αποφασιστικά! Αν το κάνεις σιγά-σιγά το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγαλύτερο! Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε το χρέος».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ανέπτυξε προτάσεις, όπως η έκτακτη και εφάπαξ φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, προκειμένου να «μοιραστεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». «Σας λέω υπάρχουν λύσεις, όχι γενικά λεφτά. Θέλει άλλο μείγμα πολιτικής», είπε.
Ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε και με τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως ο υπολογισμός του συμπληρωματικού φόρου επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας της περιουσίας «δωρίζει» χιλιάδες ευρώ στις μεγάλες περιουσίες.