Με τη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης της ΝΔ για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ανοίγει ένα ακόμα μεγάλο κοινοβουλευτικό κεφάλαιο.
Η συζήτηση επί της πρότασης έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, στις 9 το πρωί, και θα περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλητών, τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πολιτικούς αρχηγούς (εφόσον το επιθυμούν) και φυσικά τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη το βράδυ της ίδιας μέρας για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.
Ηδη, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει τους τόνους, εγείροντας ζήτημα επί της επιστολικής ψήφου, ζητώντας να μη δοθεί η σχετική δυνατότητα στους βουλευτές, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα δοθεί η δυνατότητα της επιστολικής, επικαλούμενος την αλλαγή του Κανονισμού τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως σημείωσε με δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σε προηγούμενη ψηφοφορία για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, στα τέλη του Μαΐου του 2020 δεν υπήρχε η αλλαγή του κανονισμού, γεγονός που υποχρέωνε τη Βουλή να περνά τη διαδικασία μέσα από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
Με Τσίπρα, Πολάκη, Τζανακόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους της επικείμενης αντιπαράθεσης, καθώς θεωρούν πως το εγχείρημα της προκαταρκτικής αποτελεί επίθεση προς το ίδιο το κόμμα και όχι στο πρόσωπο του Νίκου Παππά. Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατεβάσει στις εργασίες το «βαρύ της πυροβολικό»: εισηγητής αναμένεται να είναι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ μέλος θα οριστεί και ο Παύλος Πολάκης, πρόσωπα που είναι γνωστά για το ταμπεραμέντο τους και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να ανεβάσουν τους τόνους. Τους δύο αυτούς αναμένεται να πλαισιώσουν η Δώρα Αυγέρη (κρίθηκε επιτυχημένη η προηγούμενη παρουσία της στην επιτροπή για Παπαγγελόπουλο), ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Με Πλεύρη-Μαρκόπουλο η ΝΔ
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τον μεγαλύτερο όγκο των εργασιών αναμένεται να σηκώσει στις πλάτες του και πάλι ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ορίστηκε εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή. Δίπλα του και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, που και αυτός πήρε το βάπτισμα του πυρός στην απαιτητική επιτροπή της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, ενώ τους δύο θα πλαισιώσουν νέα πρόσωπα: Πέραν του προέδρου, Σταύρου Κελέτση, μέλη της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Άγγελος Τσιγκρής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κατερίνα Παπακώστα, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Αναστάσιος Μπατζώκας.
Από το Κίνημα Αλλαγής, που θα υπερψηφίσει την πρόταση, θα συμμετάσχει και πάλι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, όπως και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, που πιθανότατα θα δηλώσει «παρών». Η Ελληνική Λύση δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία (πληροφορίες επιμένουν ότι θα αποφασιστεί το πρωί της Τρίτης), αν και πιθανότατα στην επιτροπή θα συμμετάσχει ο Βασίλης Βιλιάρδος. Επίσης, σε ό,τι αφορά το Μέρα25, οι πληροφορίες θέλουν να απέχει και πάλι από τις εργασίες της Προανακριτικής, αν και το πιθανότερο είναι να ξεκαθαρίσει εντός της Ολομέλειας τη θέση του και να εξηγήσει τους λόγους που το οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση (υπενθυμίζεται πως είχε απόσχει από τις εργασίες της επιτροπής για Παπαγγελόπουλο, διαφωνώντας με την εμπλοκή της Βουλής σε ζητήματα δικαιοσύνης).
Αξίζει να επισημανθεί πως εφόσον η πρόταση λάβει τις 151 απαιτούμενες ψήφους, ο κ. Παππάς θα ελεγχθεί για δύο αδικήματα: το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αφορούν στα 3 εκατ. ευρώ πoυ έδωσε η λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών) και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος (χειρισμοί στη διαδικασία του διαγωνισμού).