«Ήδη μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής», επισήμανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος από τη Λάρισα, στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel.
Παράλληλα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης πρόσθεσε στην σχετική ενημέρωση:
«Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου μας είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα αρωγή τέλη από τέλη με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά και κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».