Τριανταφύλλου (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων): Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη περνάει και από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Τριανταφύλλου (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων): Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη περνάει και από την Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Ο καθηγητής Τριανταφύλλου αναλύει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Θετική χαρακτηρίζει την αποτίμηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Μιλώντας στο iefimerida.gr έκανε λόγο για έναν «πραγματισμό»- Realpolitik  που έχει εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία που ευνοεί τις σχέσεις των δυο χωρών. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr και έχουν να κάνουν τόσο με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και την οικονομία, όσο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία επιδιώκει να δείξει ότι έχει λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή

«Αυτή η Realpolitik της Τουρκίας έχει να κάνει με δυο εξελίξεις. Η μια, με το γεγονός ότι προσπαθεί εδώ και λίγο καιρό να κάνει μία στροφή προς τους γείτονες της. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, πριν την εισβολή στην Ουκρανία με την επίσκεψη του Ερντογάν στα Ηνωμένα Εμιράτα, συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, την άτυπη επίσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Άγκυρα. Πρόκειται για μια «στροφή» της Τουρκίας που επιδιώκει να δείξει ότι θέλει να έχει λόγο στις εξελίξεις», αναφέρει ο κ. Τριανταφύλλου.

Από την άλλη εξηγεί ότι υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας το πρόβλημα της οικονομίας, ο Ερντογάν δέχεται κριτική στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ότι κατά κάποιο τρόπο έχει χάσει φίλους και συμμάχους, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει μια σειρά από διλήμματα.

Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη περνάει και από την Ελλάδα

«Είναι δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει αυτή την πολιτική, σε μερικά επιμέρους ζητήματα να έχει ταύτιση απόψεων με τη Ρωσία και σε άλλα να βρίσκεται στο αντίθετο στρατόπεδο επειδή είναι κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ. Οπότε προχωρά σε μια «στροφή», έναν ρεαλισμό πολιτικής, που δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Δε σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν έναν πιο συστηματικό διάλογο. Τι διάρκεια αυτής της αλλαγής κλίματος μένει να τη δούμε. Προς το παρόν υπάρχει μια συναντλιληψη ότι πρέπει να πάνε μπροστά μαζί οι δυο χώρες. Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη περνάει και από την Ελλάδα», λέει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ελλάδα και Τουρκία χρειάζονται συμμαχίες στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άτυπη συνάντηση των δυο ηγετών είχε να κάνει και με μια αποτίμηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και τι σηματοδοτεί αυτό για το συμφέρον κάθε χώρας. «Η Ελλάδα δεν είναι ίδια μ’ αυτή που που ήταν πριν από 10 μέρες. Η Ελλάδα από την αρχή συμμετέχει στις κυρώσεις, ως μέλος και της Ε.Ε. Είναι από τις χώρες, τις λίγες στην περιοχή, που έχει συμβάλλει στέλνοντας στρατιωτικό υλικό. Αυτή είναι κίνηση -ματ γιατί στέλνει μήνυμα στους εταίρους ότι ανήκουμε εκεί που ανήκουμε στη Δύση. Το όλο «παιχνίδι» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα παιχνίδι εξισορρόπησης. Να μην επιβληθεί η μία χώρα στην άλλη. Η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί από μόνη της στην Ελλάδα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι δυο χώρες συνειδητοποιούν ότι χωρίς συμμαχία από μόνες τους δεν μπορούν να επιβιώσουν στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Έχουν ανάγκη να φανούν και να δείξουν το καλό τους προφίλ στην παρούσα φάση», καταλήγει ο κ. Τριανταφύλλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ