Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να προσαρτήσει τα κατεχόμενα τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία «μέσα στους επόμενους μήνες».
Αυτό αναφέρουν σε ανάλυσή τους η Κάθριν Λόλορ και ο Μέισον Κλαρκ, αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της με πυρηνική επίθεση.
Ο Πούτιν διατηρεί «ζεστή» την απειλή της πυρηνικής επίθεσης
Μετά την προσάρτηση, o Πούτιν πιθανότατα θα δηλώσει στη συνέχεια, άμεσα ή έμμεσα, ότι το ρωσικό δόγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση του ρωσικού εδάφους θα εφαρμοστεί σε αυτά τα ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε.
Τέτοιες ενέργειες θα απειλήσουν την Ουκρανία και τους εταίρους της με πυρηνική επίθεση εάν συνεχιστούν οι ουκρανικές αντεπιθέσεις για την απελευθέρωση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών. Ο Πούτιν μπορεί να πιστεύει ότι η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων θα αποκαθιστούσε τη ρωσική αποτροπή μετά την καταστροφική εισβολή του στην Ουκρανία που κατέρριψε τις συμβατικές αποτρεπτικές δυνατότητες της Ρωσίας.
Τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα των προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία
Το χρονοδιάγραμμα του Πούτιν για την προσάρτηση εξαρτάται πιθανότατα από τις εκτιμήσεις της Μόσχας για την κατάσταση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη πετύχει τους διακηρυγμένους εδαφικούς στόχους του Πούτιν για την εξασφάλιση του συνόλου των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και είναι απίθανο να το πράξει.
Εάν ο Πούτιν κατανοήσει τη στρατιωτική του αδυναμία, πιθανότατα θα επισπεύσει την προσάρτηση και θα εισαγάγει γρήγορα την πυρηνική αποτροπή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που κατέχει σήμερα η Ρωσία.
Εάν ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές να καταφέρουν περισσότερα πράγματα στην Ουκρανία, πιθανότατα θα καθυστερήσει την προσάρτηση, με την ελπίδα να κατακτήσει περισσότερα εδάφη. Σε αυτή την περίπτωση, η κακή ηγεσία του και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον ρωσικό στρατό σε κατάσταση κατάρρευσης.
Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να συνεχίσει τις επιθέσεις ενώ ταυτόχρονα κινητοποιεί πρόσθετες δυνάμεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανακοίνωση της προσάρτησης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιμένοντας μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις για να κερδίσει περισσότερα εδάφη.
Επομένως, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της «έχουν πιθανότατα ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος πριν το Κρεμλίνο προσαρτήσει αυτό το έδαφος», γράφουν οι Λόρολ και Κλαρκ .
- Όλες οι ειδήσεις,
- Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής από Ρωσία
- Πανελλαδικές 2022: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πώς λειτουργεί ο κόφτης -Οδηγός με παραδείγματα
- Ενόχληση ΗΠΑ με Τουρκία, μετά την απειλή βέτο σε Σουηδία, Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ