Τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί άμεσα το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειανατολική Αττική ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε με τους δημάρχους των 8 δήμων της περιοχής στο Δημαρχείο Πεντέλης.
Παρόντες ήταν και 8 υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν την ευθύνη να «τρέξουν» τα δέκα μέτρα που παρουσιάστηκαν για την στήριξη τόσο των πολιτών που υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους ή καταστράφηκαν εντελώς, όσο και την αποκατάσταση των υποδομών στους δήμους και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ουσιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στις πυρόπληκτες περιοχές
Ο κ. Μητσοτάκης πριν τη σύσκεψη επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές αποκτώντας προσωπική άποψη για το μέγεθος των ζημιών και του τι συνέβη στην περιοχή. Όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, η χθεσινή επίσκεψη στην Πεντέλη «είχε ουσιαστικό περιεχόμενο και δεν αφορούσε το θεαθήναι», αφού ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. «Το τι έγινε στη φωτιά είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και θα μελετηθεί, όπως μελετάται κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει και η οποία δεν τίθεται κάτω από άμεσο έλεγχο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε «στα ζητήματα της αποκατάστασης, της κάλυψης των ζημιών που αφορούν τις περιουσίες των συμπολιτών μας οι οποίοι επλήγησαν», σημειώνοντας ότι το πλαίσιο κρατικής αρωγής είναι δοκιμασμένο και θα τρέξει πολύ γρήγορα.
Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την πρώτη αρωγή για τους πληγέντες
Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, συμβασιοποιούνται με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Anti-nero, ενώ, διατίθενται, πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας, και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών.
Στη Βουλή ο συνολικός απολογισμός για το τι πήγε καλά και τι δεν πήγε
Στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού υπήρχε η παραδοχή ότι «προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μάς ξεπερνούν», όμως πρόταξε την ψύχραιμη και αντικειμενική αποτύπωση για το «ποιες είναι οι παρεμβάσεις οι οποίες δούλεψαν, τι δεν πήγε καλά και πού πρέπει να βελτιωθούμε», απέναντι στην σκληρή κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες. «Καταλαβαίνω πάντα την ανάγκη για εύκολη κομματική αντιπαράθεση», όπως είπε, καθώς «η πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει, δυστυχώς, να ξεφύγει από μια τοξικότητα και μια πόλωση που δεν νομίζω ότι ταιριάζει στα προβλήματα των πολιτών». Ωστόσο, έδωσε ραντεβού στην Βουλή στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου για «έναν συνολικό απολογισμό για το τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά». Άλλωστε, από την κυβέρνηση θέλησαν από την πρώτη στιγμή να υπερασπιστούν τη δουλειά που έχει γίνει από την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία όλο το καλοκαίρι και να αποφύγουν τους αφορισμούς μετά την πυρκαγιά στην Αττική.