Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.
«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε.
«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».
Βίντεο: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Φωτογραφίες: Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Συνάντηση Μητσοτάκη- Τουσκ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.
Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.
Διπλωματικό τείχος απέναντι στην Τουρκία
H δήλωση του Τουσκ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δηλώσεων κρατών που καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας.
Πρώτες η Ιταλία και η Γαλλία, έστειλαν μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι έτοιμες να στείλουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Αγκυρα στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης. Μάλιστα, σήμερα, η Ιταλία διά του ΥΠΕΞ της Ντι Μάιο, επανέλαβε το μήνυμά της ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη.
Σε πιο ήπιους τόνους, αλλά ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της Γερμανίας, καθώς διεμήνυσε σε Τουρκία και Λιβύη πως θα πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Την ίδια στιγμή και η Μόσχα κράτησε αποστάσεις από την Αγκυρα μετά το διττό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόφ πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εντωμεταξύ, παράνομη αναμένεται να χαρακτηρίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η ΕΕ στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.