«Τρέχουμε να γίνουν όσα δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
Ο υφυπουργός, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Ολομέλεια, τόνισε πως «οι διατάξεις του είναι για ενισχυθεί η Πολιτική Προστασία». Αναφέρθηκε στις παγκόσμιες καταστροφές που δοκιμάζουν όλη την υφήλιο, όπως ήταν οι πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες στην χώρα μας.
Ο κ. Τουρνάς είπε πως «το νομοσχέδιο αυτό διορθώνει αλλά και προσθέτει μέτρα για την πρόληψη και τον καλύτερο συντονισμό» καθώς χρειάζεται να έχουμε ανθεκτικότητα έναντι των σεισμών, των πλημμυρών ή της φωτιάς. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «τρέχουμε να γίνουν όλα αυτά που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες».
Προχωράμε «σε αντιπλημμυρικά έργα που έχουν μελετηθεί και προετοιμαστεί», για τα δάση «έχουμε δράσεις που ξεκίνησαν από το 2021 για καθαρισμούς με δυναμικά προγράμματα που θα συνεχιστούν και εφέτος γιατί δυστυχώς τα δάση μας έχουν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες, με ειδικότητες και ανθρώπους που δεν υπάρχουν».
Δουλεύουμε είπε ο υφυπουργός, «εντατικά σε συνεργασία με τους δασικούς, με την Πυροσβεστική ώστε να θωρακίσουμε δάση και μεικτές περιοχές που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη τρωτότητα». Ο κ. Τουρνάς είπε ότι ήδη συντάσσονται οι δασικοί χάρτες καθαρισμού για την επόμενη περίοδο. Η προσπάθειά μας, τόνισε ο υφυπουργός, είναι να ενισχύσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ΟΤΑ και τους εθελοντές».
Για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ότι «έχουμε προχωρήσει σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, με την ενίσχυση του Σώματος με κατάλληλα στελέχη». Απέρριψε ότι τα κενά του ΠΣ ανέρχονται σε 3.000 με 4.000 πυροσβέστες. Από την μελέτη που υπήρξε είπε διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται να έχει περίπου 16.000 άτομα και για αυτό προχωρήσαμε σε προσλήψεις. Ανέφερε πως δεν μπορεί να προσληφθούν όλοι οι εποχιακοί καθώς τότε αυτό σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν οι ανάγκες της εποχικότητας.
Χρησιμοποιούμε την δεξαμενή των εποχικών και προσλάβουμε έμπειρους και εκπαιδευμένους από τις ΕΔ για τους δασοκομάντο. Έτσι προσλάβαμε πέρυσι 500 δασοκομάντους, 132 πτυχιούχους με διαγωνιστικές διαδικασίες και εντάχθηκαν στο Σώμα οι 200 που αποφοίτησαν από τις παραγωγικές σχολές του ΠΣ, φτάνοντας πέρυσι τους 832 και φέτος προχωράμε στην πρόσληψη και άλλων ατόμων και σε βάθος λίγων χρόνων θα φτάσουμε στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών οργανωμένα, συντεταγμένα και με κατάλληλο προσωπικό και όχι απλά να ικανοποιούμε αιτήματα. Για τους δασικούς είπε ότι υπάρχει ΠΣ για την πρόσληψη 500 ατόμων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις δασικές υπηρεσίες και 1.200 εποχικών γιατί και σε αυτό τον τομέα υπάρχει η ανάγκη της εποχικότητας. Απέρριψε ότι απολύθηκαν 4.500 δασεργάτες και δασικούς υπαλλήλους λέγοντας ότι αυτοί ήταν άνθρωποι που προσελήφθησαν με χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για συγκεκριμένους μήνες και συγκεκριμένη περίοδο που έληξε και δεν συνεχίστηκε. Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί δεν προσέφεραν και πολλά καθώς η πρόσληψή τους έγινε με κοινωνικά κριτήρια και όχι μα την καταλληλότατά τους όπως ανέφεραν οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες.
Η δασική προστασία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ είπε ο κ. Τουρνάς είναι ύψους 2,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 39 υποπρογράμματα που ήδη έχουν επεξεργαστεί, κάποια από αυτά είναι σε διαδικασίες προκήρυξης όπως τα 400 οχήματα επί συνόλου 1. 700 οχημάτων της Πυροσβεστικής ενώ σύντομα θα βγει ο διαγωνισμός για τα ελαφριά αμφίβια αεροσκάφη, αεροσκάφη επιτήρησης, ελικοπτέρων κ.λ.π..
Σχετικά με την κριτική για την υπαγωγή της ΕΜΥ και του ΕΑΑ στο υπουργείο, σχολίασε ότι «η ΕΜΥ θα ενισχυθεί με προγράμματα 100 εκατ. ευρώ ώστε να εκσυγχρονιστεί και να παράγει καλύτερα και αποτελεσματικότερα στοιχεία» και υπενθύμισε ότι τα «ίδια καταστροφικά λεγόντουσαν και υπήρχαν οι ίδιες αντιρρήσεις όταν ο ΟΑΣΠ ήρθε και αυτό στην αρμοδιότητα του υπουργείου και σήμερα όλοι είναι ευχαριστημένοι» τονίζοντας ότι «κανένας δεν τους φίμωσε ή δεν ανέστειλε την δράση και τις σεισμικές προβλέψεις τους. Αντίθετα χρηματοδοτήθηκε με 32 εκατ. ευρώ ο χάρτης και οι δράσεις της αντισεισμικής προστασίας».
Τέλος, για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης, ο κ. Τουρνάς είπε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα». Επισήμανε ότι «ο ιδιωτικός τομέας έρχεται επικουρικά να συμβάλει και ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα. Εάν προσκαλούσαμε να φτιάξουμε αυτό τον μηχανισμό εκ του μηδενός θα καθυστερούσαμε πολύ για να τον έχουμε και γι' αυτό πάμε με τα πρότυπα των ενοικιάσεων των πυροσβεστικών ελικοπτέρων με όλο το εναέριο και επίγειο προσωπικό που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουμε και να αποκτήσουμε αυτόν τον Μηχανισμό Διάσωσης στα διεθνή πρότυπα».