Τέσσερα τουρκογενή κράτη αναγνώρισαν την Κύπρο -Η διπλωματική ρελάνς που εξόργισε την Άγκυρα - iefimerida.gr

Τέσσερα τουρκογενή κράτη αναγνώρισαν την Κύπρο -Η διπλωματική ρελάνς που εξόργισε την Άγκυρα

Κύπρος
Φωτογραφία: Shutterstock

Έντονη είναι η ενόχληση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ στην Τουρκία για την απόφαση τεσσάρων τουρκογενών χωρών της Κεντρικής Ασίας να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντάλλαγμα μια τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Ειδικότερα, η υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας, ύψους 12 δισ. ευρώ, ανάμεσα σε Ε.Ε. και τέσσερις τουρκογενείς χώρες της Κ. Ασίας, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν, χαρακτηρίστηκε από πολλούς σοβαρούς αναλυτές στην Τουρκία ως η εξέλιξη της χρονιάς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι τέσσερις χώρες, που διατηρούσαν στενές επαφές με την Άγκυρα, υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης των αποφάσεων του ΟΗΕ που θεωρούν παράνομη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και αναγνώρισαν την Κύπρο ως πλήρες κράτος-μέλος της Ένωσης.

Σύμφωνα με την αντίληψη που κυριάρχησε στην Τουρκία, στους όρους για τη συμφωνία η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε προϋπόθεση για την επίτευξή της, γεγονός που από ό,τι φαίνεται εξόργισε την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι -όπως αποκάλυψε η Oda tv- ήδη έχουν διοριστεί πρέσβεις από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν στη Λευκωσία.

Βέβαια, ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία για το ζήτημα είναι και ο αφορισμός με τον οποίο υποδέχτηκε η εφημερίδα Sözcü την είδηση της συμφωνίας, η οποία έγραψε χαρακτηριστικά «Δεν σας έτρεμε το χέρι;», ενώ, παράλληλα, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για στρατηγική κατάρρευση» στο Κυπριακό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ünal Çeviköz, σε ανάλυσή του επισήμανε πως «η Ελλάδα, με μια γεωστρατηγική ανταλλαγή, κατάφερε να φέρει τα τουρκογενή κράτη στην ευρωπαϊκή γραμμή για το Κυπριακό». Η απάντηση του καθεστώτος ήταν διπλή: Από τη μια, ρητορική περί «παγκόσμιας Τουρκίας» και οθωμανικής κληρονομιάς και από την άλλη σιωπή και σύγχυση για τις καταγγελίες.

Ο ρόλος της ΕΕ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πιο ενεργού στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κυπριακού, που διαφάνηκε για πρώτη φορά στις κρίσιμες συνομιλίες της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως στο περιθώριο της συνόδου εστάλη κοινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία η Ε.Ε. επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στην επανένωση της Κύπρου, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λευκωσία τότε «διάβαζε» τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως μια ξεκάθαρη στήριξη της ηγεσίας της Ένωσης προς την Κύπρο, καθώς η ενεργότερη εμπλοκή της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις ήταν μια πάγια θέση της κυπριακής ηγεσίας, γεγονός που από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυπριακό Άγκυρα Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ