Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για να ανταπεξέλθουν στην πίεση που δέχονται από τον πληθωρισμό είναι οι δύο κεντρικές πολιτικές στις οποίες εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υλοποιήσει με ταχύτητα «ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο», όπως το χαρακτηρίζει, αναγνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να στεφθεί με επιτυχία στην αρχή της κυβερνητικής θητείας έχοντας νωπή την ισχυρή εντολή που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου. «Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή. Και αυτό υπενθυμίζω πάντα στους συνεργάτες μου, στους υπουργούς μας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα εντός και εκτός της κυβέρνησης του. Πρώτον, ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις δεν θα υποχωρήσει στον πυρήνα των αλλαγών που προωθούνται και δεύτερον, προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησης του ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν στον ταχύ ρυθμό που θέλει να επιβάλει.
Επειδή η πολιτική είναι και άσκηση ισορροπιών ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός στην διόρθωση αστοχιών στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο ή διορθώσεις που θα το κάνουν πιο δίκαιο, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μία προσπάθεια να καμφθεί μέρος των αντιδράσεων, ειδικά σε κλάδους που παραδοσιακά στηρίζουν τη ΝΔ.
«Καρφιά» Μητσοτάκη για Χάρη Δούκα
Την πρόθεση του να μην υποχωρήσει σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης έστειλε και λίγο πριν την συνάντηση του με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. «Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της αρμοδιότητας της κεντρικής κυβέρνησης τις οποίες προφανώς θα τις συζητήσω με τον Δήμο της Αθήνας, αλλά δεν συναποφασίζουμε», τόνισε αναφερόμενος τόσο στο θέμα του Μετρό στα Εξάρχεια, όσο και στην πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας.
Κυβέρνηση εναντίον ακρίβειας
Ταυτόχρονα με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Άλλωστε, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται και κοινωνική στήριξη και αυτή δεν είναι δεδομένη όταν τα νοικοκυριά στενάζουν από τον επίμονο πληθωρισμό, ειδικά στα τρόφιμα, όπως σημειώνουν με νόημα πολύπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Επίσης, σε μία στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε περιδίνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει το …«αξιωματική», όπως σχολίασε δηκτικά χθες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα με στοχευμένες παρεμβάσεις να διευρύνει το κοινωνικό και πολιτικό της έρεισμα.
Το πακέτο των 352 εκατ. ευρώ
Η χθεσινή ανακοίνωση έκτακτων ενισχύσεων συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους αφορά σε οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δείξει στην πράξη ότι «η υπεραπόδοση της οικονομίας θα επιστρέφει στην κοινωνία», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξουν και νέα μέτρα ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2024 τον Δεκέμβριο στη Βουλή. Ψηλά στη λίστα είναι οι γιατροί του ΕΣΥ με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι «ίσως μπορέσουμε να εξαγγείλουμε στον προϋπολογισμό παρεμβάσεις στις εφημερίες για να βελτιώσουμε ακόμα λίγο τα χρήματα τα οποία βγάζουν οι γιατροί».