Σε ρυθμούς... κανονικότητας επιστρέφει από σήμερα η κυβέρνηση μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το Σάββατο από τη Βουλή.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των ομογενών τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα ισχύσουν το 2024.
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αυτά τα δύο νομοσχέδια να αποτελέσουν τις πρώτες παρεμβάσεις της νέας τετραετίας, για να δώσει, με το πρώτο, έμφαση στην ανάγκη συναινέσεων στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και, με το δεύτερο, να αποδείξει τη συνέπεια λόγων και έργων του ιδίου και της κυβέρνησής του.
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων -Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα στη Βουλή
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ίσως το μικρότερο που έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς θα έχει μοναδική διάταξη την άρση κάθε περιορισμού ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, που αριθμούσαν 190 βουλευτές. Τότε, απαιτήθηκε να μπουν περιορισμοί για να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας διά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές. Μένει να φανεί τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα και κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπαναχωρήσει ώστε να μην αποτελέσει την εξαίρεση.
Κρίσιμη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά -Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την Τετάρτη
Εντός της εβδομάδας, συγκεκριμένα την Τετάρτη, ξεκινά και μια κρίσιμη περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση, χωρίς τις εντάσεις του παρελθόντος. Η θετική δυναμική που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση από μόνη της αποτελεί ένα θετικό βήμα αν κρίνουμε από την εμπρηστική ρητορική που προηγήθηκε την περασμένη χρονιά, αλλά και τη στάση του Τούρκου προέδρου.
Ο Μητσοτάκης θα επιμείνει στην προώθηση της «θετικής ατζέντας»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με τη λογική ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum και θα επιμείνει στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν σημαντικές διαφορές, και η επιμονή από την Τουρκία στις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν συζητάμε», εκτιμούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν: «Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Από την Άγκυρα εξαρτάται αν θέλει να γυρίσει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Λετονία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βίλνιους, όπου Τρίτη και Τετάρτη θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Καμίνι με 43άρια: Νέο «καμπανάκι» του Αστεροσκοπείου για τον καύσωνα -Πότε ξεκινά, πόσο θα διαρκέσει
- Βίντεο: Σοβαρά επεισόδια τα ξημερώματα στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ -Μολότοφ και χημικά στη Βεΐκου
- Πατάει «γκάζι» η κυβέρνηση μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης: Πρώτος στόχος η ψήφος αποδήμων -Όσα έγιναν στη Βουλή