Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο
«Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Η κυβέρνηση έχει θέσει στην «αιχμή του δόρατος» της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τις παραγωγικές επενδύσεις και με το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.
Ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι διατάξεις για τα εργασιακά που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος είναι ουσιαστικά η προστασία των θέσεων εργασίας με τη διάσωση των επιχειρήσεων για την οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποτραπεί διακοπή λειτουργίας τους.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Κρίθηκαν αναγκαίες, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, την τελευταία 10ετία από τα 60 δισεκατομμύρια το 2007 έπεσαν στα 20 δισεκατομμύρια το 2018. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, από την κυβέρνηση, αποτελούν την αιτιολογική βάση των ρυθμίσεων: Σήμερα οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιούλιο του 2019, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν κοντά στα 2 δισ., 6,3% αυξημένο σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Πηγή ΑΠΕ