Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Πούτιν για Ανατ. Αιγαίο και Αγία Σοφία -Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου - iefimerida.gr

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Πούτιν για Ανατ. Αιγαίο και Αγία Σοφία -Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους. Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρεμλίνο: Η ανακοίνωση για τη συνομιλία Μητσοτάκη-Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το Tass, οι συνομιλίες αφορούσαν «ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει μια σειρά από διεθνείς και διμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά πολεμικά σκάφη παραμένουν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή κοντά στην Αττάλεια, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο και το ωκεανογραφικό «Oruc Reis».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία η συνομιλία της Καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απόρροια των επαφών αυτών ήταν η αίσθηση ότι επίκειται αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα η Bild σε δημοσίευμά της τόνιζε πως η παρέμβαση Μέρκελ απέτρεψε στο παρά πέντε ελληνοτουρκική σύρραξη.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά προέβη χθες σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα για την παράνομη NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσιο χώρο ανοικτά του Κατελόριζου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας που συναντήθηκαν με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας διαμήνυσαν ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί κυρώσεις. Επιπλέον, ο Ελληνας υπ. Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μαρκ Εσπερ στον οποίο διεμήνυσε ότι η Ελλάδ εφόσον προκληθεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα θα απαντήσει με αποφασιστικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ