Συνεχίζει τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του ευχήθηκε για τη σημερινή εθνική εορτή της Αιγύπτου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέρριψε επίσης κάθε ξένη επέμβαση στη Λιβύη και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μία πολιτική διευθέτηση στην κρίση της Λιβύης, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη και κυβέρνησης
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει κύκλο διεθνών επαφών με όλες τις μεγάλες δυνάμεις (ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία), ηγέτες κρατών (Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν κ.α.) και υπουργούς (Έσπερ, Μάας κ.λπ).
Απόρροια των επαφών αυτών ήταν σαφή μηνύματα που στέλνουν προς την Τουρκία διεθνείς παράγοντες. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στα ελληνικά (!) εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο, έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Σαφές μήνυμα έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ότι το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα, διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Λίγο αργότερα ακολούθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διεμήνυσε ότι ανησυχεί και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το βράδυ της Πέμπτης ήρθε και δήλωση από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή.
Η ενημέρωση Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες τρεις από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς (Τσίπρα, Γεννηματά, Βελόπουλο) σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους, ενώ σήμερα θα δει τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γ. Βαρουφάκη από το ΜέΡΑ 25.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Τwitter, έγινε γόνιμος διάλογος, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο των συναντήσεων αυτών. Οταν τον ρώτησαν αν θα πρέπει να πάνε διακοπές φέτος, τους απάντησε: «Βεβαίως να πάτε διακοπές. Ακόμα και στο Καστελλόριζο. Κι εγώ θα πάω. Στις 6 Αυγούστου θα είμαι στη Χάλκη για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας».
- Δείτε όλες τις ειδήσεις
- Αυτό είναι το fake sms που καλεί δήθεν σε επιστράτευση -Υπ. Αμυνας και ΕΛ.ΑΣ καλούν τους πολίτες να το αγνοήσουν
- Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα -Τα 10 στις πύλες εισόδου
- Αλλαξε η πινακίδα στην Αγία Σοφία: «Το μεγάλο τζαμί», γράφει -Νέο σόου Ερντογάν [εικόνες]
- Πάιατ: «Το Καστελλόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα»