Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυρία Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.
Μετά τη συνομιλία με Μητσοτάκη η Μέρκελ επικοινώνησε με Ερντογάν
Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια παρέμβαση για αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Αγκυρα με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.
Η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστικά η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με την έξοδο του πλοίου Oruc Reis, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος
Η νύχτα πάντως στο Αιγαίο ήταν μακρά καθώς οι Τούρκοι έδειχναν πως είναι αποφασισμένοι να βγάλουν το Oruc Reis για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
Οι πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν πως 19 τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν στο Νότιο Αιγαίο με κατεύθυνση προς την Αττάλεια, όπου έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis.
Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το υπουργείο Αμυνας δηλώνει έτοιμο να απαντήσει, με σκοπό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην περιοχή.
Από νωρίς χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και μάλιστα έχουν ανακληθεί και όλες οι άδειες των μονίμων, καθώς το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί με προσοχή της κινήσεις της τουρκικής πλευράς.