Τηλεδιάσκεψη Χατζηδάκη με δίκτυο γυναικών επιχειρηματιών -Οι αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Τηλεδιάσκεψη Χατζηδάκη με δίκτυο γυναικών επιχειρηματιών -Οι αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο

Τηλεδιάσκεψη Κωστή Χατζηδάκη για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Τηλεδιάσκεψη Κωστή Χατζηδάκη για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων και την οικογένεια παρουσίασαν σε τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και η γγ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

«Το υπουργείο μας πρέπει να είναι στην πράξη υπουργείο Ισότητας και Οικογένειας. Και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, τόσο για τη βία και τη παρενόχληση -όπου πρωτοπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο- όσο και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, όπου και εκεί προχωρήσαμε πέρα από τις πρόνοιες της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ κα. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου παρουσίασε τις προτάσεις του Δικτύου για τα πρώτα δυο κεφάλαια του νομοσχεδίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται σε συνέχεια της δέσμης μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί (χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ, αύξηση αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί, μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη κλπ.) και δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας σε χώρους εργασίας

Στη συνέχεια, ο υπουργός περιέγραψε τις βασικές ρυθμίσεις: Όπως είπε, «αναφορικά με τη βία και τη παρενόχληση στους χώρους εργασίας, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, αλλά εισάγουμε μια ουσιαστική δέσμη μέτρων» Συγκεκριμένα:

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας σε χώρους εργασίας
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας σε χώρους εργασίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Διευρύνεται το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, αλλά και των προστατευόμενων προσώπων
  • Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ άλλων με την υποχρέωση κατάρτισης πολιτικών για τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση
  • Λαμβάνεται μέριμνα για την άμεση προστασία των θιγομένων, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή νέων διαδικασιών ενώπιον της ανεξάρτητης Επιθεώρησης Εργασίας
  • Επεκτείνεται το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία σε θέματα βίας και παρενόχλησης
  • Δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

Οι πρωτοβουλίες για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Για το κεφάλαιο της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «πάμε πιο πέρα από το μίνιμουμ των προβλέψεων της οδηγίας», καθώς:

Oι πρωτοβουλίες για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Oι πρωτοβουλίες για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
  • Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες
  • Προστατεύονται οι νέοι πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα,
  • Θεσπίζεται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί
  • Προωθείται μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους εργαζομένους γονείς, όπως η τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση
  • Θεσπίζεται άδεια φροντιστή καθώς και άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

«Με αυτά τα δυο κεφάλαια η κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως την ευαισθησία της για ζητήματα ισότητας των δυο φύλων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία, στήριξης της οικογένειας. Μιλάμε για μέτρα σύγχρονα, εναρμονισμένα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αποτελεί βούληση της Πολιτείας όχι μόνο να ψηφιστεί ο νόμος -αφού έρθει στη Βουλή- αλλά και να εφαρμοστεί, ώστε να προοδεύσουμε και να προσεγγίσουμε τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ και σε αυτά τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο» δήλωσε η Μαρία Συρεγγέλα

Η υφυπουργός αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε: «Aκούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις των μελών του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Στόχος όλων μας είναι να προσαρμόσουμε την εργατική νομοθεσία της χώρας στις νέες εξελίξεις, να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και να ενθαρρύνουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα γιατί αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Συρεγγέλα πρόσθεσε πως «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και συνεργαζόμαστε με κοινωνικούς φορείς για να στηρίξουμε τη γυναικεία εργασία και να προωθήσουμε τα μέτρα εκείνα που συμβάλλουν στην ισότιμη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Ενίσχυση των γυναικών στην εργασία και την επιχειρηματικότητα

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα τόνισε ότι «στη ΓΓΔΟΠΙΦ στοχεύουμε στην ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της εργασίας και της επιχειρηματικότητας».

Όπως είπε, «ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσα από τις αναπτυσσόμενες δράσεις, με τον διαρκή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές στη νομοθεσία. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως χωρίς τις γυναίκες ανάπτυξη δεν υφίσταται και γι΄ αυτό επιχειρείται η θωράκισή τους μέσα από τη νομοθεσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ