Αύριο αναμένεται η κρίσιμη ενημέρωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς ,μια μέρα μετά θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Η ενημέρωση έρχεται μερικές ημέρες μετά το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες όπου συμφωνήθηκε να κερδίσουν λίγο χρόνο στα ελληνοτουρκικά ,μεταθέτοντας τις κρίσιμες διαβουλεύσεις για τις αρχές του 2025 όταν και θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το κρίσιμο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντήσει αύριο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία προσέρχονται στην ενημέρωση με κοινά αλλά και αποκλίνοντα σημεία.
Τι αναμένεται να θέσει το ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να προσεγγίσει ολιστικά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής , καθώς δεν θα ζητήσει να ενημερωθεί μόνο για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου παρότι αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Κυπριακό προμετωπίδα όλων των ζητημάτων , πάρα ταύτα δεν θα παραλείψει να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια και το ρόλο που πρέπει να επιτελέσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση αυτή , το ρόλο της Ελλάδας εν γένει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και φυσικά τέλος τις εξελίξεις στη Συρία. Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα και για το εάν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Τέλος από την Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή , καθώς υποστηρίζουν πως κατ’ ένα τρόπο οι εξελίξεις στην περιοχή θα έχουν επίδραση σε όλα τα κεφάλαια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής , ειδικότερα στην περίπτωση που δια μέσου των εξελίξεων στη Συρία αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας. Εξάλλου σε ο,τι αφορά το Συριακό ζήτημα το ΠΑΣΟΚ από τη πρώτη στιγμή έκανε σαφές πως «η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, μένοντας μακριά από την υπεραπλούστευση και τα αβίαστα συμπεράσματα», ενώ προσέθεσε πως : «όσο σημαντική είναι η πτώση ενός αυταρχικού και ανελεύθερου καθεστώτος, που βύθισε τη Συρία σε έναν πολυετή και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και προκάλεσε μαζικές προσφυγικές ροές, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση ενός νέου αυταρχικού καθεστώτος με θεοκρατικά χαρακτηριστικά».Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα συνοδεύσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως αποσυνδέεται το Κυπριακό από τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Την ανησυχία του σχετικά με την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρύτερες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών πρόκειται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα αλλά σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εξάλλου η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψη του στην Κύπρο. Από την Μεγαλόνησο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος που αναμένεται να επαναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες και στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν όλες οι πλευρές σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής και συζητήσαμε για το πώς μπορεί αυτό να εξυπηρετηθεί και να επιταχυνθεί. Ακόμη θα θέσει την ανάγκη για ενίσχυση των πρωτοβουλιών και του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου για τα μείζονα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή . Με τον Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει χαρακτηριστικά πως οι πολίτες και οι κοινωνίες περιμένουν λύσεις και μόνο από την προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ζωής και με την ενίσχυση των πολιτικών σε επίπεδο Ευρώπης μπορούν να ξεκινήσουν αυτές. Σε ο,τι αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο η Κουμουνδούρου διατείνεται πως αναμένει πρώτα την ενημέρωση του Υπουργού και μετά θα καταθέσει τις προτάσεις με βάση όσα θα προκύψουν από την ενημέρωση.