«Γιώργο, χάσαμε». Το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ήταν συντριπτική ήττα για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η σαρωτική επικράτηση Ανδρουλάκη με 68%-32% και υπερδιπλάσιες ψήφους ήταν κόλαφος για τον ίδιο και την υστεροφημία του.
Μπήκε τελευταίος στην κούρσα, μετά από πολλές δολιχοδρομίες. Είδε ότι κανείς από τους συνυποψηφίους του δεν κάνει πίσω. Παρά ταύτα συνέχισε, ελπίζοντας ότι το όνομα «Παπανδρέου» αρκούσε για να τον φέρει ξανά στην ηγεσία του κόμματος. Κατάφερε να μπει στον β’ γύρο, περνώντας για λίγες χιλιάδες ψήφους τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην εβδομάδα που μεσολάβησε ανέβασε κατά πολύ τους τόνους, προκαλώντας οργή ακόμη και σε δικούς του. Αρνήθηκε να αποσυρθεί, παρότι ήταν βέβαιη η συντριβή του.
Και χθες, ήρθε η οριστική ήττα. Πολλοί διαβλέπουν ότι η νίκη Ανδρουλάκη βάζει οριστικά ταφόπλακα στο όνομα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Ερχεται η πλήρης αποπαπανδρεοποίηση», λένε έμπειροι κομματικοί.
Ο ίδιος ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τη βαριά ήττα, χθες το βράδυ γλέντησε με δεκάδες συνεργάτες του σε μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια, χορεύοντας μάλιστα ζεϊμπέκικο, το -σημαδιακό- «Συννεφιασμένη Κυριακή».
Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Παπανδρέου, λοιπόν;
Από σήμερα επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς του, και μάλιστα αναμένεται να παρέμβει με ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει στην παράταξη, αν και έχει ήδη αποχωρήσει μία φορά από αυτή για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ. Το κόμμα που συμμετέχει ως συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ θα το διατηρήσει, όπως ο ίδιος επίσης έχει δηλώσει. Αν και θα φανεί τι θα ζητήσει ο νέος αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την ιδέα να παραμείνουν τα επιμέρους κόμματα.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ποσοστό που κατέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός θα το αξιοποιήσει εσωκομματικά, για να διακηρύσσει τις θέσεις του τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο κόμμα.
«Θα επιχειρήσει να κάνει πλειοψηφικές τις απόψεις του μέσα από το κόμμα» λένε συνεργάτες του, αλλά προσθέτουν: «Δεν θα λειτουργήσει ως κομματάρχης». Με άλλα λόγια, εξηγούν, δεν θα επιχειρήσει να βάλει προσκόμματα στον νέο αρχηγό, ούτε να κάνει τον ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να ποδηγετεί τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του.
Η δήλωση Παπανδρέου μετά την ήττα
Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η δήλωση που έκανε μετά το αποτέλεσμα. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μήνυμα ευθύνης για όλους», λέγοντας παράλληλα:
«Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά».
Χριστοδουλάκης: Στα χέρια του προέδρου η ευθύνη ενότητας
Πιο αιχμηρή δήλωση έκανε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη, προειδοποίησε:
«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεγάλες μάχες για την παράταξη δεν είναι αυτές των τελευταίων εβδομάδων, που αφήνουμε πίσω, αλλά οι κρίσιμες που έχουμε μπροστά μας. Για την κοινωνία και τη χώρα. Και αυτές πρέπει να μας βρουν όλους ενωμένους και ισχυρότερους. Η εντολή για αυτό είναι στα χέρια του νέου προέδρου. Όπως και η ευθύνη. Η πολυδιακηρυγμένη ενότητα αποδεικνύεται στην πράξη. Σε ό,τι με αφορά, θα είμαι μέρος της ενότητας αυτής. Στην πράξη. Στην πρώτη γραμμή».
Πίσω από τη δήλωση αυτή, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα θελήσει να ηγηθεί ενός νέου πόλου στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ -άλλωστε την τελευταία στιγμή πείστηκε να μην είναι υποψήφιος, μετά την απόσυρση Γεννηματά.
Αν ισχύσουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Ν. Ανδρουλάκη να ζητεί την παραίτησή του ή την αδρανοποίησή του μέσω δημιουργίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) με άλλον επικεφαλής, τότε το παπανδρεϊκό μπλοκ ίσως στραφεί στο πρόσωπο του Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Η απογοήτευση στις τάξεις των παπανδρεϊκών -ήδη από τον πρώτο γύρο- ήταν έκδηλη. Σε βαθμό που κάποιοι φλέρταραν με την ιδέα της αδρανοποίησης ή και της εξόδου. Αλλά για την ώρα, όλα αυτά είναι πρόωρα.
Μέχρι τις εκλογές ο Παπανδρέου θα είναι σίγουρα εντός, καθώς παραμένει και βουλευτής Αχαΐας. Μετά, κανείς δεν ξέρει. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από το τι θα αποφασίσει σε σχέση με τις εκλογικές έδρες ο νέος αρχηγός.