«Τι συζήτησαν ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη» -Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά απαραίτητη» τη συνάντηση - iefimerida.gr

«Τι συζήτησαν ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη» -Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά απαραίτητη» τη συνάντηση

Τσίπρας και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: / Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

«Δύσκολη αλλά απαραίτητη» χαρακτήριζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη με βασικό θέμα συζήτησης τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο διάλογος ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ήταν «έντονος, αλλά ειλικρινής», ενώ το κλίμα ήταν βαρύ λόγω και της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν ότι οι θέσεις τους για τα εθνικά ζητήματα παραμένουν αναλλοίωτες, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι επιχείρησαν να ζητήσουν πολιτικά ανταλλάγματα προκειμένου να δώσουν συναίνεση στα ελληνοτουρκικά, αναγνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη.

Αποτροπή και πρωτοβουλία για κυρώσεις ζήτησε ο Τσίπρας

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε υποστηρίξει την Τετάρτη στη Βουλή. Ότι, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το «Oruc Reis» σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και να αναβαθμίσει τις πιέσεις της προς την Ευρώπη, ζητώντας, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις, έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η μόνη ανοιχτή διαφορά που υπάρχει είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας και ζήτησε να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ, σε περίπτωση που αυτό δεν μπορέσει να επιτευχθεί, να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για την Τουρκία και η ανάγκη για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις όποιες απόπειρες διαλόγου και μεσολαβήσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Άλλωστε, η εκτίμηση που έκανε στενός συνεργάτης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο iefimerida.gr είναι ότι τρεις είναι οι στόχοι της Τουρκίας μέσω των τελευταίων κινήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) Να καταστεί προνομιακός συνομιλητής της Γερμανίας και να ενισχύσει τη θέση της στις ευρω-τουρκικές διαπραγματεύσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν τη σημασία της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί το συγκεκριμένο εξάμηνο. Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο και οι παρεμβάσεις του κόμματος στο ζήτημα της συνάντησης Καλίν - Σουρανή στο Βερολίνο κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους.

β) Να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί, σε καμία περίπτωση, να μείνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.

γ) Να ανοίξει ο διάλογος με την Ελλάδα σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία η ίδια θεωρεί ανοιχτά. Για αυτό, άλλωστε, έκανε και τη συγκεκριμένη αναφορά στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η μόνη διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας είναι η υφαλοκρηπίδα.

Στη βάση του δίπτυχου «αποτροπή - ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας», στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αφενός επί του πεδίου, αν το «Ορούτς Ρέις» προχωρήσει σε έρευνες δεν υπάρχουν περιθώρια πολλών ελιγμών, αφετέρου στη διπλωματική σκακιέρα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κινήσεων έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν ότι η θέση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αλλά και νότια και ανατολικά της Κρήτης αν χρειαστεί, δεν είναι καινούργια και παρέπεμπαν στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον προηγούμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά πάντως την περίπτωση του Ιονίου, Κουμουνδούρου και Νίκος Κοτζιάς είχαν πρόσφατα δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με τους λόγους που δεν προχώρησε η οριοθέτηση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ