Tι σημαίνουν πραγματικά οι οικονομικές και φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Tι σημαίνουν πραγματικά οι οικονομικές και φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Πέρασε κιόλας η πρώτη από τις τέσσερις εβδομάδες της δεύτερης προεκλογικής μας φάσης και στην επικαιρότητα κυριάρχησαν κυρίως οι διαπληκτισμοί για τις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περί αύξησης της φορολογίας των μερισμάτων των εταιρειών, έκτακτης φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, μείωσης του πλαφόν απαλλαγής φόρου στις γονικές μεταβιβάσεις ακινήτων και αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αν και το τελευταίο διαψεύστηκε μετ' επαίνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάθαμε δηλαδή τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία αλλά δεν μάθαμε τίποτε για το πως θα υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης.

Από τη μια πλευρά είναι αναμενόμενο από ένα σοσιαλιστικό κόμμα να επιδεικνύει τις ιδεολογικές του θέσεις (ή εμμονές) για αναδιανομή πλούτου, από την άλλη όμως πλευρά χάνεται πολύτιμος χρόνος για να συζητηθούν στη δημόσια σφαίρα τα ουσιαστικά ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο, που είναι το πως θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το πως θα αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πέραν του 2% που προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για τα επόμενα χρόνια.

Τη στιγμή που η γερμανική οικονομία περιήλθε σε ύφεση, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται οριακά εκτός ύφεσης, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να ανθίσταται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και ίσως και δύο, εμείς στην Ελλάδα συζητάμε για έκτακτες φορολογίες στις επιχειρήσεις και νέες φορολογίες στα μερίσματα.

Στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την ανισότητα αλλά επιδεικνύουν μια αβάσταχτη ελαφρότητα και αμεριμνησία για τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν οι σοσιαλιστικές φορολογικές τους ιδέες στην πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν τους ενημέρωσε κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη ότι μια έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών θα επηρέαζε δραματικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια, άρα θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, ειδικά σε μια χρονική περίοδο σκληρής πιστωτικής συρρίκνωσης;

Εάν δε κοιτάξει κανείς το περιβόητο πρόγραμμα των «12 Προτάσεων» του ΠΑΣΟΚ θα δει πως για την ανάπτυξη της οικονομίας τα μόνα πράγματα που προτείνονται είναι η ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η διασύνδεση του τουρισμού «με όλους τους κλάδους της οικονομίας», κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συνεργασίες και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόκειται για τέσσερεις κενές περιεχομένου προτάσεις, αφού οι κατευθύνσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κλειδωμένες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η «διασύνδεση του τουρισμού» είναι ένα ακατανόητο ευχολόγιο, τα κίνητρα για συνέργειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν ήδη, όπως και οι ενισχύσεις για την αμυντική βιομηχανία.

Πέρα όμως από τις ιδεοληψίες του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η ελληνική οικονομία, όπως είναι η συρρίκνωση ή μετανάστευση της μεταποίησης, το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, το διαρκώς αυξανόμενο μισθοδοτικό κόστος, η χαμηλή ακόμη ανταγωνιστικότητα, η προκλητικά αργή απονομή δικαιοσύνης, η έλλειψη προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης κ.ά.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που έθιξε πρόσφατα σε άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας στη χώρα και τη ριζική αναβάθμιση του επενδυτικού του προφίλ. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια μέσα στις αντίξοες συνθήκες των υψηλών επιτοκίων, της πιστωτικής συρρίκνωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να συμβεί είναι ο δημόσιος διάλογος να σύρεται σε άγονες και άκαιρες συζητήσεις για δήθεν «δίκαιη φορολόγηση» και άλλα «μέτρα αποκατάστασης των ανισοτήτων», όταν οι μεγαλύτερες ανισότητες προκύπτουν όταν υπάρχει καχεκτική ανάπτυξη και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ