Οι σημερινές αμερικανικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας.
Και όσο πλησιάζει η ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα η αγωνία κορυφώνεται, για διαφορετικούς λόγους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πολλοί προεξοφλούν ότι από αύριο τίποτα δεν θα είναι ίδιο, ειδικά αν επιστρέψει στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεδομένο είναι το ξενύχτι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού η στάση των ΗΠΑ στις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για την Ένωση. Όπως το έθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, «ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο», αφού οι απειλές του κ. Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και μείωση των κονδυλίων για το ΝΑΤΟ αυξάνουν τις ευθύνες και τους κινδύνους για την Ευρώπη.
Μαξίμου: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν κινδυνεύουν όποιος και αν νικήσει στις αμερικανικές εκλογές
Μπροστά από τις τηλεοράσεις και τα κινητά τους τηλέφωνα θα ξενυχτήσουν πολλά κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα αναμένοντας το νικητή των εκλογών, που θα καθορίσει από την Τετάρτη την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν κινδυνεύουν, όποιος κι αν επικρατήσει, αφού έχουν οικοδομηθεί σε στέρεα θεμέλια αμοιβαίου συμφέροντος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, προφανώς, για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την δουλειά που έχει γίνει στο παρασκήνιο με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με στελέχη και των δύο κομμάτων. «Εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Τραμπ ούτε από την κα Χάρις, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη», τόνισε.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές υπάρχουν «πάρα πολύ ισχυρές επαφές με Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», οι οποίες κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουν, επίσης, τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στο σπίτι του στα Χανιά με τον κ. Δένδια και Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές, ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε στην Αθήνα ιδιωτικά με τον υπουργό Άμυνας στην πρώτη θητεία Τραμπ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος προαλείφεται εκ νέου για μία ισχυρή θέση δίπλα στον τέως Πρόεδρο αν επανεκλεγεί. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εργαστεί και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ως πρέσβης στις ΗΠΑ είχε αναπτύξει πολύ ισχυρές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον.
Ισχυρή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
Η Αθήνα ποντάρει στην στρατηγική θέση που έχει στην ευρύτερη περιοχή και την στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον που έχει ισχυροποιηθεί από την αμυντική συμφωνία. Η βάση της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι δύο από τις βασικές υποδομές που «δένουν» τις δύο χώρες και εξυπηρετούν αμοιβαία τα συμφέροντα τους. Στο ερώτημα αν η εκλογή Χάρις ή Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι «η πορεία του διαλόγου με την Άγκυρα δεν ετεροκαθορίζεται και διεξάγεται μόνο στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων». Η Κάμαλα Χάρις δεν αναμένεται να μεταβάλει την πολιτική Μπάιντεν στην περιοχή, που έκρινε με αυστηρό τρόπο τα «φάλτσα» του Τούρκου Προέδρου, ενώ και ο κ. Τραμπ που είχε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Ερντογάν δεν δίστασε να παγώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F35 όταν προμηθεύτηκε τους S400, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.