Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων ως μία κίνηση με μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία.
«Η υπερψήφιση σήμερα από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό. Πέρασαν 45 χρόνια για να κάνουμε το αυτονόητο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε από τις αρχικές τις θέσεις προσθέτοντας ότι υπήρχε το δίλημμα αν θα προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς ή αν δεν θα γίνει τίποτα για ακόμα μια φορά.
«Από την πρώτη στιγμή ετέθη μπροστά μας το κρίσιμο δίλημμα: Να προχωρήσουμε μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνουμε ως το τέλος στην άποψή μας και επομένως να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα. Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται, μια συμφωνία η οποία θα είναι λειτουργική. Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση την οποία ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου. Να διαχωρίσει τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η απόφασή του διευκόλυνε πάρα πολύ τις μετέπειτα εξελίξεις»
Η λύση που δίνουμε ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είναι ιδεώδης και ιδανική είναι όμως η μόνη ρεαλιστική.
«Είναι προφανές ότι αυτό είναι το σημείο συμφωνίας για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Συνέβαλαν θετικά σε αυτό, με διαβαθμίσεις βέβαια, όλα τα κόμματα και τα ευχαριστώ γι’ αυτό. Βρίσκεται ασφαλώς μπροστά από ό,τι ήταν το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά είναι πολύ πίσω από εκεί που βρίσκονται οι αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαιτέρως του απόδημου ελληνισμού, που θα ήθελε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξαίρεση και διάκριση, η οποία αποτελεί αδικία. Με τη λύση που δίνουμε πετυχαίνουμε κάτι που είναι πραγματικά σπουδαίο. Όλοι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 30 ετών μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς στην ουσία καμία απολύτως προϋπόθεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα μας είτε για να σπουδάσουν, είτε για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά για να αναζητήσουν, ενδεχομένως, μια καλύτερη τύχη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης».
Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν απόψε το βράδυ το νομοσχέδιο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη τη γη όπου υπάρχουν Έλληνες.
«Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Προσωπικά θεωρώ λάθος το «όλα ή τίποτα» που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα. Και αυτό είναι πολύ άδικο. Ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους που όπως είπαμε πριν έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό. Τα κόμματα έχουν διαφορετικές αξιακές και ιδεολογικές αναφορές και ασφαλώς και διαφορετικά πολιτικά προτάγματα. Όταν πρόκειται όμως για θέματα που αφορούν ευθέως το εθνικό συμφέρον, τη στοιχειώδη εθνική ενότητα και τα στοιχειωδώς αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα η συναίνεση είναι επιβεβλημένη και είναι πράξη ευθύνης και όχι επικοινωνιακή τακτική»
Ο κ. Θεοδωρικάκος ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
«Έλληνες και Ελληνίδες που βρίσκεστε στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή μας ακούτε και παρακολουθείτε τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, να ξέρετε ότι παρά τους περιορισμούς, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, είστε το ίδιο Έλληνες με μας, αγαπάτε την πατρίδα όσο την αγαπάμε και εμείς, είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ και αυτή είναι η προϋπόθεση για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας και να την προχωρήσουμε μπροστά».