Στην ιστορική συναίνεση με 288 ψήφους βουλευτών που έλαβε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μεταξύ άλλων, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για συμβιβασμούς και ζυμώσεις που οδήγησαν στην έγκριση του νομοσχεδίου με ρεκόρ ψήφων.
«Αυτό που πετύχαμε συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων»
«Αυτό που πετύχαμε, συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων σε θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Τότε τη συναίνεση την επιδιώκουμε και την πετυχαίνουμε και είναι σπουδαίο που το καταφέρνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Εξήγησε πως όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έπρεπε να ληφθεί η απόφαση αν η κυβέρνηση θα επιμείνει έως το τέλος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, «αλλά ξέραμε ότι δεν θα ψήφιζε κανένας».
«Θέλαμε 200 ψήφους. Εμείς είχαμε 158, με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, δύο κόμματα που από την αρχή είχαν θετική συνδρομή και την ίδια άποψη με εμάς, φτάναμε τις 190 ψήφους», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Θεοδωρικάκος.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την διαδικασία των διαβουλεύσεων με τα κόμματα, «πολύ επίπονη προσπάθεια», που όπως είπε, κράτησε τουλάχιστον 100 ημέρες». Πρόσθεσε ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και η ΝΔ, επιθυμούσαν «να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες πάνω στη γη», αλλά εάν δεν προχωρούσε με συναίνεση η διαδικασία κανένας δεν θα ψήφιζε και θα είχαμε τέσσερα ακόμη χρόνια χαμένα.
«Μου λένε: το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Απαντώ, ότι έχει νερό μέσα. Αν δεν το ψηφίζαμε δεν θα είχε ούτε μια σταγόνα», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.