«Αρέσει, δεν αρέσει, αυτή η κυβέρνηση έχει τον παλμό της κοινωνίας και το έχει αποδείξει» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Θεοδψρικάκου έγινε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής της 16ης Ιανουαρίου 2019 για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας δυνάμει της Οδηγίας 2021/555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Μαρτίου 2021 σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων (L 115)».
Το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Θεοδωρικάκος: Η Αστυνομία πρέπει να είναι φιλική απέναντι στους πολίτες
Ο υπουργός, απαντώντας στη γενικευμένη, όπως εξελίχθηκε, συζήτηση σχετικά με την πάταξη της εγκληματικότητας, ανέφερε πως «μπορεί η αλήθεια να σας στεναχωρεί αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει τη σταθερή στρατηγική μας για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές, δίπλα στους πολίτες».
Ασφάλεια που προωθείται και ενισχύεται μέσα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, όπου μόνο με την ψηφιακή διακίνηση των δικογράφων, που υλοποιείται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, από την 1η Σεπτεμβρίου απελευθερώνονται περίπου 1.500 αστυνομικοί ώστε αυτοί να βρεθούν δίπλα στον πολίτη. Μια πολιτική που, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, «έχει επιφέρει μείωση κατά 30% της λεγόμενης μεσαίας και μικρής παραβατικότητας και εγκληματικότητας στις γειτονιές».
Ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζεται η συνολική αναδιοργάνωση της οργανωτικής δομής της ΕΛ.ΑΣ. που χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Ήδη, υλοποιείται η αστυνομική εκπαίδευση των στελεχών της ομάδας ΔΙΑΣ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, ενώ το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της αστυνομικής εκπαίδευσης είναι έτοιμο και αναμένουμε τον προγραμματισμό της κυβερνητικής νομοθέτησης για να το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Οι 1.680 ειδικοί φρουροί που έχουμε προσλάβει, είπε ο υπουργός, ήδη υπηρετούν σε μεθοριακές υπηρεσίες και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης των 250 ειδικών συνοριοφυλάκων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ προσλαμβάνεται και επιστημονικό προσωπικό, όπως 60 ψυχολόγοι και 15 ιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι.
Σχετικά με την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο υπουργός ανέφερε πως «η προετοιμασία της συνεχίζεται κανονικά, τα 400 στελέχη της εκπαιδεύονται και στα τέλη Μαΐου θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και θα είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Βέβαια, παρατήρησε πως εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα αργήσουν να εκδοθούν όπως επίσης αναμένουμε και τα σχέδια ασφαλείας από τις πρυτανικές αρχές, όπως συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ., είπε ότι «εμείς είμαστε πανέτοιμοι και όχι μόνο δεν συζητούμε τα σχέδια για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά είναι και τώρα σε εφαρμογή. Η ΕΛ.ΑΣ. επεμβαίνει κανονικά ανά πάσα ώρα και στιγμή στο Πανεπιστήμιο, όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις και όταν καταγγέλλονται βαριές παρανομίες όπως και σήμερα στο ΑΠΘ».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αστυνομική αυθαιρεσίας, λέγοντας πως βασική αρχή δράσης για την ΕΛ.ΑΣ. είναι το αυτονόητο δόγμα ότι η Αστυνομία πρέπει να είναι φιλική απέναντι στους πολίτες, στους νέους ανθρώπους και σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στην εγκληματικότητα. Και «αυτονόητη προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός στη δημοκρατική νομιμότητα. Αυτή είναι μια αρχή για την παράταξή μας, γιατί η Ελλάδα είναι απολύτως δημοκρατική χώρα που σέβεται πλήρως τα δικαιώματά των πολιτών και αυτά τα σέβεται φυσικά και η ΕΛ.ΑΣ.
Επισήμανε πως το πόρισμα της Επιτροπής Αλεβιάτου είναι σε πλήρη γνώση του Κοινοβουλίου και το υπουργείο υπερβαίνει τα αιτούμενα του πορίσματος αυτής της Επιτροπής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε πως ο Συνήγορος του Πολίτη που έχει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων αυθαιρεσίας και ερευνών για συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με έναν πρόσθετο αριθμό αποσπασμένου προσωπικού και έχει ασχοληθεί ήδη με περισσότερες από 916 τέτοιες υποθέσεις από το 2017 μέχρι σήμερα.
Για τη μάχη ενάντια στον χουλιγκανισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή συνεχίζεται με σταθερό τρόπο και είναι μια σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη ελήφθησαν μέτρα που τηρούνται με ευλάβεια και αποτελεσματικότητα.