Πιο κοντά έρχεται η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του Κώστα Τασούλα.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 13 Φεβρουαρίου, όπως αρχικά υπολογιζόταν, με βάση το γεγονός ότι η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι -εκτός απροόπτου- ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού θα έχει εκλεγεί από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η διαδικασία
Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αποσύνδεση της διαδικασίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να εκλεγεί και με τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία.
Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν 5 ημέρες, ενώ δικαίωμα πρότασης υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Περισσότερα από 165 «ναι» αναμένεται να λάβει ο Κ. Τασούλας στην 4η ψηφοφορία -Τι θα κάνουν Σαμαράς-Σαλμάς
Με την τέταρτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβορυαρίου αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας, που για έναν μήνα ακόμα θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής.
Αναμένεται να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την τέταρτη ψηφοφορία και με τις ψήφους των 156 βουλευτών της ΝΔ, όπως και ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών.
Από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός με ισχυρές αναφορές στον Ευάγγελο Αβέρωφ, όπως άλλωστε και ο Κώστας Τασούλας.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ διευκρίνιζαν πως δεν υπάρχει κάποια απόφαση ακόμα, επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί την κατάλληλη ώρα.
«Ναι» στον Κ. Τασούλα λέει ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.
Θετικά διακείμενοι προς το πρόσωπο του κ. Τασούλα αναμένεται να είναι και προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες» βουλευτές, όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό και άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Στα δεξιά της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Λύση δεν προτίθεται να στηρίξει τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η «Νίκη» έχει προτείνει δικό της υποψήφιο. Θετικά για τον κ. Τασούλα εκφράστηκε ο Βασίλης Στίγκας. Από το βήμα της Ολομέλειας σχολίασε πως θα είναι ένας «καλός Πρόεδρος» για τη χώρα, αναφορά που δείχνει ότι οι πέντε βουλευτές των «Σπαρτιατών» θα στηρίξουν τον Κ. Τασούλα. Σύνολο 165 βουλευτές δηλαδή.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή ο Μιχάλης Χουρδάκης και η Αρετή Παπαϊωάννου έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση Τασούλα. Η πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι θα ψηφίσει την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, την οποία δεν γνωρίζει προσωπικά, αλλά εκτιμά τη διαδρομή της.
Ερωτηθείσα για το τι θα πράξει ο γιος της, Μιχάλης Χουρδάκης, απάντησε πως δεν γνωρίζει, καθώς ο καθένας τους έχει τις απόψεις του.
Σε ανάρτησή του, ο κ. Χουρδάκης, αφού χαρακτήρισε τον Κώστα Τασούλα «επιτομή του επαγγελματία - ανεπάγγελτου - πολιτικού», συμπλήρωσε ότι λυπάται που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την κομματική πεπατημένη αντί για μια «ρηξικέλευθη επιλογή».
Προσεχώς σε αναζήτηση νέου προέδρου και η Βουλή -Ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο νέος κύκλος «προεδρολογίας» έχει ήδη ανοίξει. Αυτή τη φορά για το ποιος από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα αναλάβει νέος πρόεδρος της Βουλής. Τον πυροδότησε η εμφάνιση του Νικήτα Κακλαμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το ραντεβού πήγε πολύ καλά» έλεγε στους συνομιλητές του ο κ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει μια Bουλή με εννέα κόμματα και 23 ανεξάρτητους βουλευτές, πολλοί εκτιμούν ότι ο διάδοχος του Κ. Τασούλα μπορεί να προέλθει από τους «γαλάζιους» αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, τον α' αντιπρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη ή παλαιότερους βουλευτές της παράταξης, όπως τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Μικροκομματική» χαρακτήρισε την επιλογή Τασούλα ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα αποκάλεσε «κλακαδόρους» τους βουλευτές της ΝΔ, που μπήκαν στην αίθουσα για να χειροκροτήσουν τον κ. Τασούλα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: «Ο κύριος Τασούλας δεν είναι απλά ένας κομματικός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Είναι ένας μικροκομματικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό νομίζω ότι φαίνεται και από την απεύθυνση του Πρωθυπουργού, που θυμίζει, έτσι όπως τα είπε, έναν παλιό Πρωθυπουργό του 19ου αιώνα, τον Δημήτριο Βούλγαρη, ο οποίος κάθε φορά που του λέγανε "γιατί φέρεσαι έτσι στους θεσμούς;" απαντούσε στα αρβανίτικα "άστε ντούα", "έτσι θέλω''».
«Μικρότητα και πανικό» καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
«Είναι εντελώς εγωιστικό να ακούγεται ότι για να είναι συναινετικό ένα πρόσωπο θα πρέπει να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, που παράλληλα συνεχάρη τον Κωνσταντίνο Τασούλα, συμπληρώνοντας ότι «έχει ήθος και μεγάλη πολιτική διαδρομή».
Έντονη ήταν η αντίδραση και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέφερε στην Ολομέλεια ότι «δεν μπορεί να ορίζει μόνος του ο κ. Τασούλας τη διαδικασία εκλογής του».