Στόχος της εφορευτικής επιτροπής που επελήφθη του θέματος που ανέκυψε με την ψήφο του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλογιάννη, ήταν η διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, όπως αναφέρεται στην ομόφωνη απόφασή της, την οποία ανέγνωσε στο Σώμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου.
Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε από τους ψηφολέκτες ότι ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο διπλωμένο, χωρίς τη χρήση λευκού φακέλου, που εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, διακόπηκε η ψηφοφορία και εκλήθη ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης.
Ομόφωνα αποφάσισε η εφορευτική, ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας, που αποτελεί στοιχείο της εγκυρότητάς της, θα έπρεπε να επιτραπεί δημόσια να ανασυρθεί το μοναδικό διπλωμένο ψηφοδέλτιο, να το τοποθετήσει ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης, εντός λευκού φακέλου και να ψηφίσει μυστικά, όπως προβλέπεται. Έπειτα συνεχίστηκε η διεξαγωγή του καταλόγου της ψηφοφορίας. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ήταν ο Βασίλης Υψηλάντης και μέλη οι βουλευτές Ιωάννης Μελάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μαρία Κεφάλα, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευάγγελος Λιάκος, Χαρά Κεφαλίδου.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέγνωσε την επιστολή της γραμματέως του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, και το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής, επισήμανε ότι «όντως υπήρξε ένα ζήτημα το οποίο αμέσως, τη στιγμή που δημιουργήθηκε, διαπιστώθηκε από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Τα οποία μέλη της εφορευτικής, τη στιγμή που έπεφτε το ψηφοδέλτιο του κ. Καλογιάννη, τον απέτρεπαν ματαίως, αλλά δεν πρόλαβε να το σταματήσει. Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της ψηφοφορίας, το οποίο και εφρόντισαν να τηρηθεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, είναι η μυστικότητά της.
Εφόσον ο συνάδελφος ψήφιζε χωρίς φάκελο, διακινδύνευε, παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου του. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν έπρεπε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη αυτού του διπλωμένου ψηφοδέλτιου. Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι ο κ. Καλογιάννης ψήφισε τελικά μυστικά, κανείς δεν ξέρει τι ψήφισε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έχει 175 «ναι» καθιστά ούτως ή άλλως περαιτέρω αλυσιτελή την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ, περί ακυρότητας της όλης διαδικασίας. Θα μου πείτε, ‘ήταν η διαδικασία όπως θα τη θέλατε να είναι’; Δεν λέω αυτό, αλλά δεν θα ήθελα επ ουδενί, όπως δεν θα ήθελαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε αυτή η παραβίαση, η οποία και πάλι θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης. Εκείνη τη στιγμή κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου και η οποία προστατεύτηκε αποτελεσματικά. Δεν υπήρξε λαθροχειρία.
Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου και η μη ψηφοφορία εκ μέρους του συναδέλφου βουλευτή. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αιτιάσεως για τον βασικό πυρήνα τέτοιων ψηφοφοριών, που πρέπει να προστατεύουμε, και που είναι η μυστικότητα».
Ο πρόεδρος της Βουλής προσυπέγραψε το πρακτικό καταμετρήσεως των ψήφων ως έγκυρο.