Στις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο η ΝΔ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση και να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα της τάξεως των 20 μονάδων.
Στη 2η θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ 5ο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ.
Η «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή).
Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου
- ΝΔ: 32,5%
- ΠΑΣΟΚ: 12,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
- KKE: 8,1%
- Ελληνική Λύση: 5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
- Σπαρτιάτες 3%
- ΝΙΚΗ: 2,7%
- MEΡΑ25: 2,2%
- Νέα Αριστερά: 2,1%
Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο
- ΝΔ: 38,8%
- ΠΑΣΟΚ: 14,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 13%
- KKE: 9,7%
- Ελληνική Λύση: 6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
- Σπαρτιάτες 3,6%
- ΝΙΚΗ: 3,2%
- MEΡΑ25: 2,6%
- Νέα Αριστερά: 2,5%
Η πρόθεση ψήφου αποτυπώνει την πάρα πολύ μεγάλη υπεροχή της ΝΔ στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον. Ο δικομματισμός, που χαρακτήριζε το πολιτικό σκηνικό της χώρας για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της μεταπολίτευσης, έχει αντικατασταθεί από την μονοκρατορία της ΝΔ και μια πολυκερματισμένη αντιπολίτευση.
Στην πρόθεση ψήφου την ΝΔ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ το όποιο μετά από πολλά χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 20,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς από την ΝΔ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του σε σχέση με το αποτέλεσμα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, απόρροια των εσωκομματικών εξελίξεων.
Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται στα όμορα ιδεολογικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ.
Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ.
Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποσχίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή των αποτελεσμάτων χωρίς την Αδιευκρίνιστη Ψήφο) ως σημείο εκκίνησης της πολιτικής της πορείας.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισχυρός πόλος στην αντιπολίτευση, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και διαβρώνει το πολιτικό σκηνικό και ίσως και το εκλογικό σώμα.
Προσώρας κανένα από τα παρόντα κομματικά σχήματα δεν φαίνεται ότι έχει την δυνατότητα να υπερβεί τα εκλογικά όρια του, έτσι όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογές και να εκφράσει ευρύτερες ομάδες αποτελώντας αυτοτελή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.
Πρώτος ο Μητσοτάκης στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών
Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σ. Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 5η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Οι αξιολογήσεις των πολιτικών αρχηγών:
- Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
- Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%
- Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
- Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%
- Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
- Βασίλης Στίγκας ->5,3%
Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης (36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.
Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.
Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο Ν. Ανδρουλάκης περνά στην δεύτερη θέση κυρίως λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρήσεων.
Η ακρίβεια το σημαντικότερο προβλήματα των Ελλήνων
Ο πληθωρισμός/ ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Με σαφώς μειούμενο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η Ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.
Τέλος διψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος/Κλιματική Αλλαγή.
Ομόφυλα ζευγάρια γάμος και τεκνοθεσία
Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, οι ΤΑΣΕΙΣ έθεσαν το θέμα στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Συνολικά η στάση της Ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά
σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστά αποδοχής.
Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας 68,7% με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.
Οι απόψεις, τόσο για το δικαίωμα του γάμου όσο και για αυτό της τεκνοθεσίας, έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο με όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί / Κεντροδεξιοί να είναι περισσότερο αρνητικοί, ενώ οι Κεντρώοι, Αριστεροί και Κεντροαριστεροί να είναι οι
περισσότερο θετικά διακείμενοι.
Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά, τόσο στο γάμο όσο και στην τεκνοθεσίας, με ποσοστά 60,7% και 77,4% αντίστοιχα.
Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πήγαιναν προσκεκλημένοι σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού, το 31,5% δηλώνει ότι θα πήγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, το 18,3% θα πήγαινε αλλά θα ένιωθε άβολα, το 21,6% θα έβρισκε μια δικαιολογία για να μην πάει και το 22,6% θα αγνοούσε παντελώς την πρόσκληση θεωρώντας την προσβλητική.
Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Η έρευνα δεν έχει καταγράψει το κλίμα μετά τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη- Τ. Ερνογάν, αλλά κατέγραψε το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.
Παρακολουθώντας διαχρονικά την εξέλιξη των απαντήσεων στις ερωτήσεις που καταγράφουν τις σχέσεις των δύο χωρών, παρατηρείται αποκλιμάκωση του αρνητικού κλίματος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μετακίνηση από τις πάγια διαμορφωμένες απόψεις των πολιτών ως προς την γείτονα χώρα.
Αναλυτικότερα, οι Έλληνες στην παρούσα μέτρηση φοβούνται λιγότερο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών (38,8%) σε σχέση με ένα χρόνο πριν (52,1%). To 45,3% πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το 43,3% προς την λάθος. Τα ποσοστά είναι αμετάβλητα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως αμετάβλητα παραμένουν και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαιωνίζεται η αντιπαλότητα
και πρέπει να βρεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών (48,1%).
Αντίθετα, το 46,1% πιστεύει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης και η χώρα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη απέναντι στην Τουρκία.
Σε θέματα παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και παραβάσεων από την Τουρκία οι πολίτες σε ποσοστό 50,9% απαιτούν σθεναρότερη αντίδραση από την χώρα ενώ, το 27,7% δηλώνει ότι η στάση της χώρας είναι ορθή και το 13,4% θα ήθελε πιο διαλλακτική στάση.
Τέλος, ως προς την άσκηση του δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια το 36,5% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει άμεσα και το 39,1% το παραπέμπει στο μέλλον, όταν θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες.