Ταραντίλης: Η τεχνολογική καινοτομία καθοριστικός παράγοντας στην αμυντική θωράκιση των χωρών - iefimerida.gr

Ταραντίλης: Η τεχνολογική καινοτομία καθοριστικός παράγοντας στην αμυντική θωράκιση των χωρών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Χρήστος Ταραντίλης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Χρήστος Ταραντίλης / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχοντας ήδη μελετήσει τις παραμέτρους ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας (θεσμικό πλαίσιο, ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοδότηση, κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας κ.λπ.), η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνεχίζει το τελευταίο εξάμηνο τη διερεύνηση του θέματος κατά τομέα (vertical): βιοεπιστήμες, αγροδιατροφή, ενέργεια, περιβάλλον, τουρισμός, ναυτιλία, εκπαιδευτική τεχνολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο εύλογα εντάχθηκε και η συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Συνταγματάρχη Μηχανικού και Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Μέγγο, τον Διευθυντή και Πρόεδρο ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Γεώργιο Νούνεση, καθώς και τον κ. Σωτήριο Κόκκινο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της  FEAC Engineering, τον κ. Δημήτριο Κώττα, Ιδρυτή της Lambda Automata και τον κ. Άγγελο Τσερέκλα-Ζαφειράκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της SOTIRIA Technology.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ, Χρήστο Ταραντίλη, στόχος της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν να παρουσιαστούν προτάσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και να αναλυθεί ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην επίτευξη της σύνδεσης της εθνικής άμυνας με την έρευνα και την καινοτομία. Ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι η τεχνολογική καινοτομία υπήρξε ανέκαθεν καθοριστικός παράγοντας στην αμυντική θωράκιση των χωρών και επεσήμανε ότι σε κράτη, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, που έχουν επενδύσει σημαντικά στη διασύνδεση της τεχνολογικής καινοτομίας με την άμυνα της χώρας, ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων είναι αποφασιστικής σημασίας.

Ο Συνταγματάρχης κ. Μέγγος περιέγραψε στην ομιλία του το έργο της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ) και εστίασε στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και στην Εγχώρια Αμυντική Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση (ΕΑΤΒΒ). Τόνισε ότι η έρευνα πρέπει να έχει αποτέλεσμα «συνδεδεμένο άμεσα με τις επιχειρησιακές ανάγκες» και πως η ισχυρή έρευνα, τεχνολογία και βιομηχανική παραγωγή σε αμυντικό υλικό στην Ελλάδα «βοηθά στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επιχειρησιακή αυτονομία».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις νέες δομές στον τομέα της τεχνολογίας και της άμυνας, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων που δίνουν τη δυνατότητα για «διακρατική - διασυνοριακή ανάπτυξη των ελληνικών αμυντικών προϊόντων», βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Έκανε λόγο για τον πρώτο διαγωνισμό τεχνολογίας και καινοτομίας που διοργάνωσε πέρσι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, τέλος, παρουσίασε τις νατοϊκές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της άμυνας με τη δημιουργία του Defence Innovation Accelarator for the North Atlantic (DIANA) και του NATO Innovation Fund, που στοχεύουν στην υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Ακολούθως, ο κ. Νούνεσης επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εθνική και την ευρωπαϊκή άμυνα εντάσσονται στη στρατηγική του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το οποίο ως δημόσιο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο παρέχει υψηλή τεχνολογία, υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό και εργασιακές υποδομές εντός ενός έξυπνου campus με ιδιωτικό 5G και πλατφόρμα για ανάπτυξη τεχνολογιών στο διαδίκτυο των αντικειμένων και στην ανάλυση των μεγάλων δεδομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιλογή του «Δημόκριτου» από το ΝΑΤΟ ως ενός από τους εννέα επιχειρηματικούς επιταχυντές (accelarators) για την Ευρώπη, σε πεδία όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, τα αυτόνομα συστήματα, το διάστημα, η ενέργεια και η βιοτεχνολογία, και η επένδυση μέσω του NATO Innovation Fund σε νεοφυείς επιχειρήσεις ανάπτυξης τεχνολογιών άμυνας, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Νούνεση, νέα δεδομένα ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των τριών νεοφυών επιχειρήσεων. Ο κ. Κόκκινος επισήμανε ότι οι ελληνικές startup βρίσκονται σε τέτοια στρατηγική τοποθεσία, που μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και καινοτομία τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση. Επιπλέον, έδειξε αισιόδοξος ότι με βάση τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι νεοφυείς να εμπλακούν περισσότερο, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο υπηρεσίες και προϊόντα για την άμυνα και την ασφάλεια. Κλείνοντας την ομιλία του, πρότεινε την ενίσχυση της στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την υποστήριξη του σπουδαίου έργου που επιτελεί.

Ο κ. Κώττας υποστήριξε ότι χρειάζεται να αναγεννηθεί η αμυντική βιομηχανία στις δημοκρατικές χώρες με την Ελλάδα να παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτό, ακολουθώντας μια κεντρική στρατηγική για την ανάπτυξη εθνικά επωφελών τεχνολογιών, όπως το λογισμικό και η τεχνητή νοημοσύνη, όπου είναι εφικτό να αποκτήσουμε αυτάρκεια. Αποφασιστικής σημασίας για τον κ. Κώττα είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας και η υιοθέτηση πιο γρήγορων, πρακτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών έρευνας και ανάπτυξης στον νευραλγικό τομέα της άμυνας.

Ο κ. Τσερέκλας-Ζαφειράκης διαπίστωσε την περιορισμένη ευρωπαϊκή επενδυτική δραστηριότητα στο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της άμυνας. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός επιταχυντή καινοτομίας και ενός γραφείου στρατηγικών επενδύσεων και καινοτομίας υπό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου επενδυτικού κεφαλαίου (VC) για άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ